Szaszłyki z krewetkami i ananasem. Idealne na grilla w luksusowym wydaniu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Szaszłyki z krewetkami i ananasem- Pyszności


Idealne szaszłyki z soczystymi krewetkami i świeżym ananasem to przepis na grilla w pysznym, eleganckim wydaniu. Zrobisz je w mgnieniu oka.

Proste szaszłyki to must have każdego grillowania. Dziś jednak przychodzę z propozycją, którą zaskoczysz swoich bliskich. Krewetki i ananas to połączenie, którego nie powstydziłyby się choćby dobre restauracje. Lekki szaszłyk to miła odskocznia od klasycznego mięsa w ciężkich marynatach. Po ten przepis sięgam choćby wtedy, gdy pogoda nie pozwala na rozpalenie ognia. Z łatwością można je przygotować na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Takie szaszłyki podaję w towarzystwie prostej salsy pomidorowej z kolendrą i cebulką. Orientalne grillowanie to przepis na sukces.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:


Szaszłyki z krewetkami i ananasem

Składniki:

  • 20 surowych krewetek
  • 5 łyżeczek ketchupu
  • 2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 1 mały ananas
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cytryna – sok

Salsa

  • 2 pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść posiekanej świeżej kolendry
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Z surowych krewetek usuwam pancerzyk i czyszczę z jelita. Wystarczy wykałaczką lub końcówką noża wyciągnąć ciemny pasek ze środka.
  2. Krewetki przekładam do miski i dodaję pokrojonego w kostkę ananasa.
  3. Dorzucam kawałki papryki, skrapiam całość sokiem z cytryny, dodaję przyprawę grillową i mieszam.

    Szaszłyki z krewetkami i ananasem – Pyszności

  4. Następnie dodaję ketchup oraz olej i mieszam. Odstawiam na godzinę.
  5. Po tym czasie nadziewam na zmianę kawałki owoców, warzyw i krewetek na długi patyk do szaszłyków.

    Szaszłyki z krewetkami i ananasem – Pyszności

  6. Szaszłyki grilluję po ok. 3 minuty z każdej strony.

    Grillowanie szaszłyków – Pyszności

  7. Z pomidorów usuwam miąższ i drobno siekam pozostałą część. Dodaję pokrojoną czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę oraz oliwę z oliwek. Dokładnie mieszam. Salsę doprawiam solą dopiero przed podaniem, aby pomidory nie puściły za dużo wody.

    Salsa pomidorowa – Pyszności

  8. Na deskę przekładam gotowe szaszłyki i wykładam świeżą, pyszną salsę pomidorową.
    Smacznego!

    Szaszłyki z krewetkami i ananasem – Pyszności

Idź do oryginalnego materiału