Szaszłyki bałkańskie

naszdziennik.pl 1 tydzień temu
Składniki:

40 dag wołowiny z łopatki
40 dag baraniny z udźca
8 plastrów boczku wędzonego
20 dag cebuli szalotki
papryka zielona i czerwona
po 2 łyżeczki: chili, imbiru i soli
olej do smażenia
metalowe szpadki na szaszłyki

Wykonanie:
Papryki oczyścić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać. Wszystkie rodzaje mięsa zemleć w maszynce do mięsa, dodać sól, chili, imbir, 4 łyżki oleju i wymieszać. Masę dobrze wyrobić, podzielić na porcje, uformować podłużne wałki na kształt kiełbasek. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z każdej strony. Na przygotowane szpadki nabić naprzemiennie cebulę z kolorową papryką, a następnie nabić wzdłuż mięso. Na koniec szpadki ponownie nabić paprykę i cebulkę. Przygotowane szaszłyki położyć na kratkę piekarnika, pod spód podstawić blachę, na którą będzie ściekał wytapiający się tłuszcz. Szaszłyki piec 50 min w 150 st. C. Podawać np. z sosem czosnkowym i zestawem surówek.
Idź do oryginalnego materiału