Szarpana wieprzowina

przepisnikmoniki.pl 7 miesięcy temu
Coś, przed czym z niewiadomych mi samej przyczyn, wzbraniałam się przez dłuższy czas, a co podbiło talerze i kubki smakowe. Szarpana wieprzowina okazała się strzałem w dziesiątkę choćby dla wybrednego kilkulatka, który najpierw wyjadał samo mięso, a potem zapychał się bułkami :)
Polecam spróbować wersji zarówno w bułeczkach bao jak i "zwykłych" lub pełnoziarnistych brioszkach.




Marynowanie mięsa - 12 do 24h.
Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 5 godzin, 140 stopni Celsjusza, góra-dół.

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 średnie cebule
  • 300 ml bulionu

Wykonanie:

  1. W miseczce mieszamy składniki marynaty (wszystko poza cebulą oraz bulionem).
  2. Łopatkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą.
  3. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia.
  4. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować łopatkę około doby.
  5. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki. Wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego.
  6. Zamarynowane mięso układamy na cebuli, podlewamy bulionem.
  7. Naczynie żaroodporne zamykamy pokrywą.
  8. Następnie wstawiamy do rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza piekarnika na 5 godzin.
  9. Po wyjęciu z piekarnika, całą zawartość przekładamy do docelowego pojemnika lub "szarpiemy" od razu w naczyniu - rozrywamy mięso dwoma widelcami, mieszając z cebulą i pozostałością płynu.
Idź do oryginalnego materiału