Szarlotka z bezą i kruszonką Ewy Wachowicz

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Dziś upiekłam pyszną szarlotkę z bezą i kruszonkę z przepisu Ewy Wachowicz. Pyszne ciasto z jabłkami, bardzo proste do wykonania. Swobodnie mogą zrobić je osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu ciast, na pewno się uda. jeżeli nie mamy jabłek świeżych, z pewnością możemy użyć tych ze słoika. Wystarczy wówczas dodać do nich cynamon i czas przygotowania ciasta jeszcze się skróci.

Z pewnością najsmaczniejsza szarlotka z bezą i kruszonką z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki ciasto:

Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki na dużą blachę 20 x 30cm lub 24 x 24 cm ewentualnie na tortownicę o średnicy 24 -26 cm.

  • 40 dag mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na pianę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek starkowanych jabłek
  • łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania szarlotki z bezą i kruszonką.

Szarlotka jest wyśmienita, nie za słodka. Nie wiadomo kiedy znika z talerza. Jabłka z cynamonem z pewnością doskonale przełamują słodycz. Polecam szarlotkę Ewy Wachowicz na każdą okazję. Piekę ją od jesieni do czasu aż skończą się jabłka :-). Przed upieczeniem szarlotki, przeczytaj cały opis wykonania.

Krok 1. Przygotowuję ciasto.

Chłodne masło kroję w dość dużą kostkę. Wrzucam do sporej miski, dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Wsypuję mąkę i zagniatam ciasto, które w tej chwili ma konsystencję kruszonki. Do ciasta wbijam żółtka, białka zaś umieszczamy w wysokim i osuszonym naczyniu. Po dodaniu żółtek, zagniatam gładkie ciasto, które dzielę na 3 części. Jedną z nich zawijam w folię i umieszczam w zamrażalniku.

2/3 ciasta wałkuję na płat o wielkości blaszki do pieczenia czyli około 20 x 30 cm. Ciasto przenoszę do blaszki. Pamiętaj oczywiście, aby najpierw wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 2. Przygotowuję masę jabłkową.

Obrane i potarkowane jabłka duszę na bardzo małym ogniu. Początkowo z pewnością możesz dodać odrobinę wody, ale w przypadku soczystych odmian nie jest to konieczne. Jabłka duszę z dodatkiem cynamonu do momentu, aż zmiękną – czyli około 10 minut.

Krok 2. Przygotowuję masę piankową.

Do odłożonych wcześniej białek dodaję szczyptę soli, a następnie w trakcie ubijania cukier. Ubijam sztywną pianę.

Krok 3. Układam warstwy szarlotki.

Podpieczony spód posypuję cieniutką warstwą bułki tartej (przede wszystkim wciągnie nadmiar soku). Na to wykładam podduszone jabłka, warstwę tą przykrywam ubita pianą i wyrównuję ją.

Z zamrażalnika wyjmuję ciasto. Tarkuję na oczkach do jarzyn i posypuję nasze ciasto.

Krok 4. Piekę szarlotkę.

Szarlotkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Tym razem piekę w temperaturze 180 stopni C przez 50 – 60 minut. Należy obserwować szarlotkę podczas pieczenia i uważać by przede wszystkim nie spiec kruszonki na wierzchu.

Po wystudzeniu oczywiście posypuję cukrem pudrem. Jest to najlepsza szarlotka na świecie, lekka jak piórko. Polecam kolejny przepis z programu Ewa Gotuje.

PS. Polecam użyć jabłka odmiany: Renata lub Antonówka, które są przede wszystkim twarde i kwaśne. Nie puszczają soku, zachowując smak.

Sprawdź także Klasyczną szarlotkę na kruchym cieście

Prosta szarlotka bezglutenowa

Ciasto z pianką budyniową i malinami

Idź do oryginalnego materiału