Szarlotka po amerykańsku na podwieczorek. Wypróbuj przepis na oryginalne apple pie. Zjesz je do ostatniego okruszka
W skrócie
- Amerykański apple pie – oryginalny przepis
- Jak zrobić oryginalne apple pie?
- Sposób podania apple pie
- Szarlotka to nie apple pie
Każda kuchnia narodowa ma swój sposób na przygotowanie ciasta z jabłkami. W Polsce najpopularniejsza jest klasyczna szarlotka na kruchym cieście z kruszonką obsypana cukrem pudrem. W Niemczech i Austrii przyrządza się strudel z jabłkami, a we Francji musem jabłkowym wypełnia się tartaletki. W Stanach Zjednoczonych niezwykle popularne są pies, czyli ciasta wypiekane w specjalnych ceramicznych formach przypominających głębokie talerze i nadziewane rozmaitym farszem.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania apple pie
Amerykański apple pie – oryginalny przepis
Liczba porcji: na 10-12 kawałków.
Czas przygotowania: 3 godziny (w tym chłodzenie ciasta i pieczenie)
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 310 g mąki pszennej,
- 5 g soli,
- 170 g masła,
- 70 ml zimnej wody,
- 10 ml octu jabłkowego.
Farsz do apple pie:
- 1 kg jabłek,
- 90 g białego cukru,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 5 g cynamonu,
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- sok z 1/2 cytryny.
Na wierzch:
- 1 jajko do posmarowania ciasta,
- 5 g cukru.
Jak zrobić oryginalne apple pie?
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną należy przesiać do miski, dodać sól i dokładnie wymieszać.
- Zimne masło należy zetrzeć na tarce i dokładnie wymieszać. Następnie należy dolać zimną wodę i ocet jabłkowy. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać na elastyczną kulę.
- Ciasto na apple pie trzeba włożyć do folii spożywczej i włożyć do lodówki na godzinę.
- W tym czasie trzeba obrać jabłka, pozbawić ich gniazd nasiennych, pokroić w plasterki i włożyć do garnka. Do jabłek należy dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i sok z cytryny.
- Jabłka należy dokładnie wymieszać i podgrzać na małym ogniu, aż jabłka wypuszczą sok i stworzą rodzaj kisielu.
- Jabłka należy odstawić do wystudzenia. W tym czasie należy rozgrzać piekarnik do 200° Celsjusza.
- Schłodzone ciasto należy podzielić na dwie części i cienko rozwałkować na papierze do pieczenia.
- Ciasto należy przełożyć do formy na amerykański pie lub do formy na okrągłą tartę.
- Następnie do formy wyłożonej ciastem należy wyłożyć farsz. Wierzch trzeba wyłożyć drugą porcją ciasta.
- Nożem należy zrobić pośrodku cztery nacięcia, aby ułatwić parowanie jabłek podczas pieczenia.
- Wierzch apple pie trzeba posmarować rozkłóconym jajkiem i delikatnie posypać cukrem.
- Ciasto apple pie trzeba piec przez 50 minut w 200° Celsjusza.
- Upieczone apple pie należy odstawić do całkowitego wystudzenia.
Czytaj także: Ciasto „uśmiech teściowej” na podwieczorek. Przepis na wyśmienitą szarlotkę z budyniem
Sposób podania apple pie
Domowe ciasto z jabłkami w stylu amerykańskim można podać z lodami waniliowymi, z ubitą śmietaną, z jogurtem greckim albo z cukrem pudrem. Świetnie sprawdza się także rozpuszczona czekolada. Farsz do apple pie można także wzbogacić o dodatek rodzynek, suszonej żurawiny lub wiśni.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania apple pie
Apple pie to nie szarlotka
Ciasto na oryginalne apple pie różni się od polskiego ciasta kruchego na szarlotkę. W przepisach amerykańskich często zobaczyć można, iż w cieście nie stosuje się jajek, używa większej ilości masła, a choćby pomija użycie cukru na rzecz słodkiego nadzienia. Pierwsze przepisy na apple pie pochodzą z Wielkiej Brytanii i wypiekane były już od XIV wieku. Pomijano dodatek cukru, gdyż był za drogi i wiele rodzin nie było stać na jego użycie. Był towarem deficytowym i luksusowym dla przeciętnego mieszkańca Anglii. Dzięki temu słodko-słony smak ciasta będzie idealnie się uzupełniał podczas jedzenia deseru.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: