Szałowy patent na zastosowanie w kuchni kwiatów forsycji

shareinfo.pl 5 dni temu
Zdjęcie: forsycja


fot. Pexels

Forsycja to dekoracja, jak i zdrowy dodatek do potraw. Krzew ten jako pierwszy upiększa uśpiony po zimie ogród. Jego jaskrawe kwiaty są symbolem wiosny. Można je zrywać i jeść, ale pod warunkiem, iż będą rosły z dala od źródeł zanieczyszczeń. jeżeli masz forsycję u siebie w ogródku, jesteś farciarzem. W jej kwiatach znajduje się mnóstwo cennych substancji o zdrowotnej mocy. Wykorzystaj ich potencjał leczniczy, przyrządzając domową nalewkę bądź herbatkę.

Jak zrobić nalewkę z kwiatów forsycji?

Oceń czy w forsycji nie ma robactwa. Czyste kwiaty spryskaj spirytusem i odstaw na kwadrans. Potem przełóż je do szklanego naczynia, zalej je alkoholem i pozostaw na 14 dni w ciepłym i zacienionym miejscu. Od czasu do czasu zamieszaj specyfik. Po upływie wskazanego czasu zamieszaj go, odcedź i trzymaj w chłodziarce.

Jak działa nalewka z forsycji?

Nalewka pomaga zwalczać kaszel i ma moc wykrztuśną. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Przyspiesza trawienie, uśmierza ból brzucha i ułatwia zasypianie.

Jak zrobić herbatkę z kwiatów forsycji?

Dwie łyżki świeżych (mogą być też suszone) kwiatów forsycji zalej ciepłą wodą (nie zalewaj jej ukropem, bo straci adekwatności) i odstaw na kilka minut. Potem odcedź herbatkę. Pij ją po trochu przez cały dzień. Forsycja jest naturalnym przeciwutleniaczem. Niszczy wolne rodniki i wspomaga leczenie niektórych chorób.

Idź do oryginalnego materiału