Szakszuka to zdrowe i pożywne śniadanie. Bliskowschodni bałagan na patelni z pomidorami i jajkami

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: teksomolika/freepik


Szakszuka to zdrowe i sycące danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i państw Afryki Północnej. To śniadanie idealne: proste, smaczne i zaspokaja głód na wiele godzin. Można ją jeść prosto z patelni i dzielić się nią ze swoimi bliskimi. Jest doskonała do wspólnego celebrowania poranków. Jakie wartości odżywcze mają jajka na pomidorach? Podpowiadamy, jak zrobić szakszukę.

Co to jest szakszuka?

Szakszuka w języku arabskim oznacza „wielki bałagan”. Do tego popularnego już nie tylko w krajach basenu Morza Śródziemnego dania prawo rości sobie Tunezja, Izrael, Libia, Algieria czy Maroko.

Szakszukę można przygotować w wielu wariantach, ale jej podstawą są pomidory, jajka i przyprawy. Można do niej dodać fetę, bakłażan, ziemniaki, konserwowane cytryny i różne zioła, a dla lubiących mięso – kiełbaski. Choć tradycyjnie jada się ją na śniadanie, może być też lunchem, obiadem i kolacją. Jest sycąca i lekka jednocześnie, dzięki czemu może być jedzona także przez osoby na diecie.

Poza pomidorami, jajkami i przyprawami w szakszuce znajdziemy cebulę, czosnek, paprykę, a to wszystko posypujemy świeżą pietruszką lub kolendrą.

Idź do oryginalnego materiału