Syrop z cebuli, czosnku, miodu, imbiru i cytryny to stara metoda naszych mam i babć na kaszel i poprawę odporności. Robię go od wczesnej jesieni dla swoich dzieci, aby uniknąć antybiotyków. W prosty sposób wykonasz go z dostępnych w domu składników w kilka minut. Sprawdź 2 rodzaje syropu z cebuli. Wykonasz taki, jakie składniki masz pod ręką.
Syrop wykonasz gwałtownie i bez wydatków. Tylko 2 główne składniki, dostępne w każdym domu. Doskonały dla dzieci oraz dorosłych. Możesz go oczywiście stosować w diecie wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Na bazie cukru zamiast miodu, także w diecie wegańskiej. Stara receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Syrop z cebuli – składniki.
Syrop wykonuję z takich składników, jakie mam akurat pod ręką. Im więcej, tym oczywiście lepiej dla zdrowia oraz smaku. Jeśli chodzi o zwalczanie kaszlu, to zdecydowanie najlepszy jest miód lipowy prosto od pszczelarza.
Kaloryczność: 200 kcal w 100 g syropu.
- 200 g cebuli (2 średnie sztuki, waga przed obraniem)
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cytryna
- 2 cm kłącza imbiru (ewentualnie pół łyżeczki w proszku)
- 5 łyżek miodu (ewentualnie cukru)
Syrop z cebuli w wersji podstawowej:
- 200 g cebuli (2 średnie sztuki, waga przed obraniem)
- 4 łyżki miodu (ewentualnie cukru).
PS. Możesz oczywiście wykorzystać każdą odmianę cebuli: białą (cukrową o delikatnym smaku zalecana dla dzieci), żółtą (najpopularniejsza o ostrym smaku) lub czerwoną (o średnio ostrym smaku). Ja używam zwyczajnej cebuli, która ma najwięcej soku i ostrości.
Nasze mamy i babcie robiły głównie syrop z cebuli i cukru. Czasami cukier zastępowały miodem. Przyznam szczerze, iż w dzieciństwie nie cierpiałam tej mikstury. Dzieci chętniej po niego sięgają, gdy dodasz do niej cytrynę, odrobinę imbiru oraz miód zamiast cukru. Dla dorosłych dodaję czosnek i zwiększam ilość imbiru. W smaku zdecydowanie lepsze niż kupne z apteki.
Kupuję tylko krajowy, dobrej jakości czosnek z pewnego źródła. Cebula oczywiście najlepiej z własnego lub zaprzyjaźnionego ogródka. Miód także prosto od zaprzyjaźnionego pszczelarza 🙂
Sposób wykonania syropu z cebuli, czosnku, miodu, imbiru i cytryny.
Do przygotowania syropu potrzebować będziemy przede wszystkim naczynia. Dla mnie najlepiej sprawdza się szeroki słoik o pojemności około 500ml.
Ząbki czosnku obieram, siekam drobno i umieszczam na dnie słoika.
Cebulę obieram i kroję w plastry. Umieszczam warstwami i na każdą warstwę kładę 1 łyżkę miodu
Imbir obieram, siekam drobno i kładę na wierzch. jeżeli mam tylko w proszku, to posypuję na wierzch.
Słoik zakręcam i odstawiam na około 8 – 12 godzin, aby cebula puściła sok.
Cytrynę kroję na pół i wyciskam sok z całej cytryny do słoika z syropem.
Całość mieszam łyżką i podaję do picia. Syrop wykonuję w wersji podstawowej z cebuli i miodu (cukru) lub z dodatkiem: cytryny, imbiru, czosnku w zależności co mam aktualnie w kuchennej spiżarni :-). Jak widać, syrop robi się bardzo gwałtownie i prosto. Każdemu się uda zrobić tani, domowy syrop na kaszel.
Dawkowanie syropu z cebuli podaję poniżej.
Jak stosuję syrop z cebuli, czosnku, miodu i cytryny?
Mikstura zalecana jest dla dorosłych oraz dzieci powyżej 1 roku życia. Wzmacnia organizm. Wspomaga walkę z kaszlem. Syrop z cebuli, czosnku, miodu, imbiru i cytryny podaję:
- profilaktycznie podczas przeziębień i lekkiego kaszlu 1 łyżkę 3 razy dziennie.
- podczas silnego kaszlu 2 łyżki 3 razy dziennie.
Kuracja może trwać od 7 do 14 dni. Najczęściej już po 1 – 3 dniach widać rezultaty łagodzenia kaszlu i ratuje nas przed antybiotykiem.
Syrop z cebuli może stać w lodówce około 7 dni. Pamiętaj jednak, aby przed podaniem, ogrzać go do temperatury pokojowej. W okresie chorobowym robię świeży codziennie lub co drugi dzień i przechowuję na blacie kuchennym. Polecam dla dorosłych oraz dzieci powyżej 1 roku życia. Oczywiście jeżeli masz wątpliwości, czy podawać go dzieciom, skonsultuj się z pediatrą. Syrop jest łagodny i składa się tylko z naturalnych składników.
Wbrew pozorom syrop, jak sama nazwa wskazuje, nie jest gęsty. Jest rzadki, a kolor zależy od użytej cebuli oraz rodzaju miodu. Miody wiosenne są jasne, a pozyskiwane latem ciemniejsze. Możesz tak jak ja w najprostszy sposób nabierać go łyżkę ze słoiczka, lub zlać z osadu do buteleczki.