Syrop pumpkin spice do kawy. Wypróbuj prosty przepis do jesiennych deserów. Będzie smaczniejszy niż z popularnej kawiarni

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Domowy syrop pumpkin spice to połączenie aromatu korzennych przypraw z przydymionym smakiem upieczonej dyni. Taki syrop dyniowy jest podstawą do zrobienia popularnej pumpkin spice latte. Jednak zakres możliwości tego syropu wykracza poza dodatek dla fanów kofeiny.

W skrócie

  • Syrop pumpkin spice – przepis na dodatek do kawy
  • Jak zrobić syrop pumpkin spice?
  • Zastosowanie syropu dyniowego

Pumpkin spice latte to napój, który króluje jesienią w kawiarniach. Właśnie w październiku można zrobić sobie domowy syrop dyniowy będący bazą do kawowego napoju smakowego. Własnoręcznie można zrobić go za ułamek ceny, dzięki czemu zaoszczędzić kilka złotych, a także nie będziesz korzystać ze sztucznych aromatów i konserwantów. Zobacz przepis na aromatyczny syrop na bazie upieczonej dyni.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania syropu pumpkin spice

Syrop pumpkin spice – przepis na dodatek do kawy

Liczba porcji: 1 słoiczek.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 ml wody,
  • 90 g cukru,
  • 5 g mielonego cynamonu,
  • 5 g suszonego mielonego imbiru,
  • 5 g cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego,
  • 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 60 g purée z pieczonej dyni.

Syrop pumpkin spice – przepis na dodatek do kawy

Liczba porcji: 1 słoiczek.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 ml wody,
  • 90 g cukru,
  • 5 g mielonego cynamonu,
  • 5 g suszonego mielonego imbiru,
  • 5 g cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego,
  • 3 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 60 g purée z pieczonej dyni.
Zobacz galerię(5 zdjęć)

Jak zrobić syrop pumpkin spice?

Przygotowanie:

  1. Wodę należy wlać do małego garnka z grubym dnem. Następnie do wody należy wsypać oba rodzaje cukrów, wymieszać i zagotować.
  2. Do gotującego się syropu cukrowego należy dodać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
  3. Opcjonalnie można przecedzić syrop z przyprawami.
  4. Po około 10-15 minutach, gdy syrop zgęstnieje, należy dodać do niego purée z dyni i dokładnie wymieszać.
  5. Warto sprawdzić gęstość syropu poprzez włożenie łyżki i obserwowanie szybkości spływania syropu. Gęsty syrop dyniowy powinien spływać powoli.
  6. Gotowy syrop dyniowy należy przelać do słoika i szczelnie zamknąć.

Zastosowanie syropu dyniowego

Własnoręcznie przygotowany syrop dyniowy można dodać do różnego rodzaju domowych deserów. Szczególnie polecamy polać nim puszyste gofry, delikatne naleśniki, a także ciasta biszkoptowe. Miłośnicy herbaty mogą przygotować syrop dyniowy do herbaty zimowej lub urozmaicić nią herbatę z imbirem.

Syrop pumpkin spice do kawy. Wypróbuj prosty przepis do jesi...

+5 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału