Omlet ze szpinakiem – przepis na pieczone śniadanie
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 jajko,
- 100 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 250 ml mleka,
- 5 g masła do natłuszczenia żaroodpornej formy,
- 10 g świeżych liści szpinaku,
- 80 g mozzarelli,
- opcjonalnie: 50 g startego sera np.: kozi, cheddar.
Jak zrobić omlet ze szpinakiem z piekarnika?
Przygotowanie:
- Na początku należy rozgrzać piekarnik do 210°Celsjusza.
- Gdy piekarnik się nagrzewa, trzeba w wysokiej misce połączyć przy pomocy miksera jajko z mlekiem, solą i mąką pszenną na gładkie ciasto.
- Jeżeli wybraliście opcję z serem, to należy dodać go do masy jajecznej.
- Żaroodporną szklaną formę należy posmarować masłem i przelać do niej masę na omlet.
- Omlet należy wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Następnie trzeba go wyjąć i na wierzchu ułożyć szpinak i plastry mozzarelli.
- Pieczony omlet ze szpinakiem należy piec jeszcze 5 minut. Gotowy omlet będzie miał złoto-brązowy kolor, a ser będzie delikatnie rozpuszczony.
Sposób podania
Omlet pieczony jak pizza można pokroić na trójkąty i podawać z rukolą, zieloną sałatą, sałatką z pomidorów i cebuli albo mizerią. Danie można też zapiekać z czarnymi oliwkami albo suszonymi pomidorami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: