Sycący omlet ze szpinakiem i mozarellą. Pyszny przepis na śniadanie prosto z piekarnika. Sprawdź danie, które smakuje jak pizza

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Pieczony omlet ze szpinakiem to szybki pomysł na sycące śniadanie. W zależności od użytych składników omlet z piekarnika będzie przypominał w smaku pizzę. Przy tym zrobisz ją w mniej niż godzinę, a spód nie potrzebuje długiego wyrastania. Zobacz przepis na pieczony omlet ze szpinakiem.

Omlet ze szpinakiem – przepis na pieczone śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 100 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 250 ml mleka,
  • 5 g masła do natłuszczenia żaroodpornej formy,
  • 10 g świeżych liści szpinaku,
  • 80 g mozzarelli,
  • opcjonalnie: 50 g startego sera np.: kozi, cheddar.

Jak zrobić omlet ze szpinakiem z piekarnika?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy rozgrzać piekarnik do 210°Celsjusza.
  2. Gdy piekarnik się nagrzewa, trzeba w wysokiej misce połączyć przy pomocy miksera jajko z mlekiem, solą i mąką pszenną na gładkie ciasto.
  3. Jeżeli wybraliście opcję z serem, to należy dodać go do masy jajecznej.
  4. Żaroodporną szklaną formę należy posmarować masłem i przelać do niej masę na omlet.
  5. Omlet należy wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Następnie trzeba go wyjąć i na wierzchu ułożyć szpinak i plastry mozzarelli.
  6. Pieczony omlet ze szpinakiem należy piec jeszcze 5 minut. Gotowy omlet będzie miał złoto-brązowy kolor, a ser będzie delikatnie rozpuszczony.

Sposób podania

Omlet pieczony jak pizza można pokroić na trójkąty i podawać z rukolą, zieloną sałatą, sałatką z pomidorów i cebuli albo mizerią. Danie można też zapiekać z czarnymi oliwkami albo suszonymi pomidorami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału