Spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowo- pomarańczowym.
Kaloryczność jednej porcji: ok. 580 kcal
Przepis na: 2 porcje
Czego potrzebujemy?
- 250 g krewetek białych
- 120 g makaronu spaghetti z mąki semoliny z pszenicy durum
- 300 g przecieru pomidorowego
- duża, obrana i pokrojona w kostkę pomarańcza
- pięć obranych ząbków czosnku
- 20 g świeżego imbiru
- średnia, bardzo drobno posiekana biała cebula
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- łyżka tartego parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, słodka papryka, curry, papryka chilli (wedle uznania)
- świeża, drobno posiekana pietruszka
- dwa plasterki cytryny
- listki sałaty do ozdoby
Jak to zrobić?
1. Ząbki czonsku przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce. Składniki wymieszaj z łyżką oliwy, co posłuży Ci jako marynata do krewetek.
2. Krewetki przełóż do szklanej miski i marynuj przez całą noc.
3. Makaron ugotuj wedug przepisu na opakowaniu.
4. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć zamarynowane krewetki oraz drobno posiekaną ceulę i smaż około dwóch minut.
5. Do smażących się krewetek dodaj przecier pomidorowy, drobno posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Całość duś pod przykryciem przez 5 minut. jeżeli lubisz bardziej przyprawione dania możesz dodać więcej ulubionych przypraw, celewo nie piszę ile jakiej przyprawy dodać bo w tej kwestii każdy z nas ma inne upodobania. Osobiście wolę bardziej wyraziste smaki, dodaję więc zwykle dużo chilli ale to oczywiście kwestia upodobań.
6. Do gotowego sosu dodaj pokrojoną w kostkę pomarańczę i delikatnie wymieszaj. Koniecznie zrób to na sam koniec, w przeciwnym wypadku pomarańcza będzie całkowicie rozgotowana. jeżeli w trakcie krojenia na desce zostanie sporo soku, wlej go na patelnię.
7. Porcję makaronu oblej sosem z krewetkami, posyp połową łyżki parmezanu oraz ozdób liśćmi sałaty. Podawaj z plasterkiem cytryny.
Oczywiście podany przepis możesz zrobić w wersji z każdym innym makaronem albo ryżem.