Sycący kapuśniak z żeberkami na obiad. Odkrywaj smaczny przepis na zupę z kapusty i wieprzowiny. Prawdziwie tradycyjny smak

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/timolina


Kapuśniak to w wielu polskich domach zupa podawana głównie jesienią oraz zimą. W chłodne dni można korzystać z kiszonki, a latem – z młodej kapusty. Najważniejszym produktem nadającym smak kapuśniakowi jest naturalnie kiszona kapusta. Zobacz przepis na rozgrzewający kapuśniak na żeberkach.

Kapuśniak – przepis z kuchni polskiej

Czas przygotowania: 1 godzina,
liczba porcji: dla 4 osób.

Składniki:

  • 250 g kiszonej kapusty,
  • 1 litr domowego rosołu,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 50 g wędzonych żeberek,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • do smaku: sól, pieprz, cukier.

Zobacz także: Zupa ogórkowa jak za dawnych lat. Przepis na kwaśną zupę z ziemniakami. Najważniejszy jest jeden składnik

quiz Co wiesz o najpopularniejszych zupach świata? [QUIZ]

Jak zrobić kapuśniak?

Przygotowanie:

  1. Wędzone żeberka i obraną cebulę z marchewką trzeba pokroić w kostkę. Następnie zarumienić w garnku z grubym dnem na łyżce oleju.
  2. Kapustę kiszoną należy pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z żeberkami i cebulą przez około 3 minuty.
  3. Do garnka należy wlać około 100 ml rosołu. Wszystkie składniki należy dusić przez około 20 minut pod przykryciem.
  4. Ziemniaki trzeba obrać, pokroić w większą kostkę i gotować do miękkości we wrzątku przez 10 minut.
  5. Po tym czasie można dodać ziemniaki do kapusty z cebulą i żeberkami.
  6. Wywar należy doprawić czosnkiem, solą, liściem laurowym, kminkiem, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie cukrem.
  7. Zupę uzupełnić resztą rosołu i gotować przez kolejne 20 minut.
  8. Kapuśniak jest gotowy do podania.

Kapuśniak można ugotować nie tylko na żeberkach. Świetnie sprawdza się wędzony boczek, szponder, ogon wołowy lub kiełbasa. Kapuśniak może też łączyć w sobie różne wędliny. Świetnie smakuje kapuśniak z młodej kapusty, który przygotowuje się na wiosnę.

Sprawdź także: Aromatyczny krupnik dla całej rodziny. Przepis na pożywną zupę, która rozgrzeje na dłużej. Sprawdź przepis znany od pokoleń

Jakie przyprawy do kapuśniaku?

Kapuśniak będzie smakował jak u babci, gdy użyjemy do niego odpowiednich przypraw – najczęściej to te pasujące do dań z kapusty. Dlatego zupa kapuśniak doprawiana jest liściem laurowym, majerankiem, zielem angielskim, kminkiem i dużą ilością czosnku. Warto pamiętać, iż przyprawy te nie tylko nadają smaku i aromatu, ale też łagodzą możliwe dolegliwości układu pokarmowego, pojawiające się po zjedzeniu kapusty. Według gustu kapuśniak można doprawić koncentratem pomidorowym. Przepisy z czasów PRL-u często sięgały po ten składnik.

Zobacz także: Kapusta kiszona ma więcej witaminy C niż surowa. Sprawdź jej adekwatności zdrowotne

Kapusta kiszona do zupy

Kluczowym elementem pysznego kapuśniaku jest użycie kiszonej kapusty. Proces naturalnej fermentacji pozwala rozwinąć się słodko-kwaśnemu smakowi warzywa. Do zupy warto też dodać odrobinę płynu z kiszonki, jeżeli lubicie intensywne smaki. Kupując gotową kapustę w sklepie, trzeba zwrócić uwagę, aby nie była kwaszona. To oznacza, iż użyto przy jej produkcji octu, a ten nie jest mile widziany w domowej zupie z kapusty.

Ile kalorii ma kapuśniak?

Kapuśniak uznawany jest za jedną z mniej kalorycznych zup w kuchni polskiej. W zależności od użytych składników jego kaloryczność może wzrastać. Jednak przyjmuje się, iż tradycyjny kapuśniak na żeberkach ma około 140 kalorii w porcji 100 gramów.

Dania z kapustą

Zachęcamy do wypróbowania innych dań z kapustą. Na przykład na rodzinny obiad świetnie sprawdzą się gołąbki bez zawijania, które zrobicie w szybki sposób. A na romantyczną kolację dla wegan proponujemy

Czytaj także: Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 12 posiłków

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału