Sycąca zupa pho z młodą kapustą i pieczarkami. Zobacz przepis na danie od MasterChefa. Sekret smaku znamy z polskiego rosołu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwo Pascal/Dominika Wójciak


Wietnamska zupa pho podbiła podniebienia polskich smakoszy. Podpowiadamy, jak zrobić azjatycką zupę w domu. Sekret tkwi w połączeniu opalonej cebuli takiej jak do rosołu ze świeżo startym imbirem. Dzięki temu wywar nabiera głębokiego smaku i aromatu. Przepis na zupę pho pochodzi z książki „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” Dominiki Wójciak.

Zupa pho z kapustą i pieczarkami – przepis na obiad

Liczba porcji: 4 porcji.
Czas przygotowania: 10 minut + 60 minut gotowania bulionu.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 30–40 g makaronu ryżowego,
  • 1/4 główki białej kapusty (najlepiej młodej),
  • 2 małe kapusty pak choy (opcjonalnie),
  • 1 marchewka,
  • 100 g pieczarek,
  • 100 g zwartego tofu (opcjonalnie),
  • 2–4 papryczki chili,
  • 1 pęczek dymki,
  • 100 g kiełków fasoli mung,
  • 2 garści liści mięty,
  • 2 garści liści bazylii lub kolendry,
  • 1 łyżka sosu hosin (opcjonalnie),
  • 1 limonka.

Bulion:

  • 1 duża cebula,
  • korzeń imbiru (5 cm),
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • kawałek kory cynamonu (3 cm),
  • 4 goździki,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 kapsułka kardamonu (najlepiej czarnego, wędzonego),
  • 1 1/2 l wody,
  • sól.

Jak zrobić zupę pho z kapustą i pieczarkami?

Wykonanie:

  1. Przygotuj bulion.
  2. Cebulę i imbir dokładnie umyj, nie obieraj. Cebulę pokrój na ćwiartki lub w grube krążki, imbir potnij na plastry.
  3. Opiecz cebulę i imbir na palniku gazowym, a jeżeli go nie masz, wstaw do maksymalnie rozgrzanego piekarnika z funkcją grill i piecz, aż warzywa mocno się przypieką, a choćby przypalą.
  4. Do garnka, w którym będziesz gotować bulion, wrzuć przyprawy, podpraż je przez 2 minuty, aż zaczną pachnieć.
  5. Dodaj opieczone cebulę i imbir, wodę i 1/2 łyżeczki soli.
  6. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
  7. Przecedź przez drobne sito i dopraw solą. Na 4 porcje wystarczy połowa bulionu, resztę możesz przechowywać w słoiku w lodówce choćby przez tydzień, możesz ją też zamrozić.
  8. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  9. Umyj wszystkie warzywa, marchewkę obierz.
  10. Kapustę poszatkuj na mandolinie lub pokrój w cienkie paski.
  11. Pak choy podziel wzdłuż na ćwiartki, a marchewkę pokrój w słupki.
  12. Pieczarki przekrój na połówki, tofu pokrój w kostkę.
  13. Papryczki i dymkę posiekaj.
  14. W miseczkach rozdziel porcje makaronu, poszatkowaną kapustę, marchewki, tofu, papryczki, dymkę, kiełki oraz zioła.
  15. Podgrzej mocno połowę bulionu, tak by był bardzo gorący. Wrzuć do niego ćwiartki pak choy i pieczarki na 5 minut.
  16. Po tym czasie dodaj do bulionu sos hosin i od razu rozlej bulion do przygotowanych miseczek.
  17. Podawaj natychmiast z ćwiartką limonki.

Czytaj także:

Zupa miso na obiad. Przepis na posiłek w azjatyckim stylu. Poleca Plate by Kate

Japońska zupa długowieczności. Pełna antyoksydantów, rozgrzewa i wzmacnia, a do tego ma mnóstwo umami. I nie trzeba iść do restauracji, by cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem. Zupa miso z grzybami…

Przepisy na dania z młodej kapusty

Dominika Wójciak w swojej książce „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” ma wiele sposobów na młodą kapustę. Szczególnie polecamy wypróbować domowe kimchi z czosnkiem niedźwiedzim praz przepis na młodą kapustę duszoną z białym winem i makiem.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału