Sycąca zupa kwaśny klops. Pyszne danie kuchni kujawsko-pomorskiej, które zrobisz bez trudu. Wypróbuj polecany przepis na zupę z klopsikami

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Kwaśny klops to sycąca i pyszna zupa, popularna szczególnie w kuchni kujawsko-pomorskiej. Podpowiadam, jak prosto możesz ją przygotować. Taki obiad z pewnością doda energii i na długo zaspokoi głód. Zupa jest wyrazista w smaku, treściwa, ale nie za ciężka. Przekonaj się, jak świetnie smakuje i wypróbuj przepis na zupę kwaśny klops.

Sycąca zupa na obiad - sprawdzony przepis

Masz ochotę na pyszną i sycącą zupę? Proponuję znany przysmak kuchni kujawsko-pomorskiej — kwaśny klops. To wyrazista w smaku, kwaśna zupa z pysznymi klopsikami, ziemniakami i warzywami. Jej przygotowanie jest łatwe i dość szybkie. Wystarczy zrobić kuleczki z mięsa mielonego i ugotować z pozostałymi składnikami. Zupa nasyci na długo. jeżeli wolisz lżejsze dania, to zdejmij część tłuszczu łyżką i zrezygnuj z zagęszczania zupy mąką pszenną.

Zobacz w galerii, jak zrobić zupę kwaśny klops.

Przepis na kwaśny klops

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:
klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka soli,
  • pół łyżki pieprzu,

zupa:

  • ok. 2 l wody lub bulionu,
  • ok. 8 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka octu,
  • sól i pieprz oraz majeranek do smaku,
  • opcjonalnie koperek.

Smakuje wybornie i jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Sprawdź ten przepis

Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna, sycąca i tradycyjna zupa, która dla wielu kojarzy się z dzieciństwem. Można ją bardzo łatwo i gwałtownie przygotować. Wystarczy pokroić składniki i pogotować przez 20…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić zupę kwaśny klops?

  1. Mielone mięso wymieszaj z jajkiem, kaszą manną i przyprawami — najłatwiej zrobić to ugniatając je rękami.
  2. Uformuj małe klopsiki.
  3. Umyj i obierz warzywa.
  4. Ziemniaki pokrój w małą kostkę.
  5. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach.
  6. Do garnka wlej wodę lub bulion. Dodaj marchewkę, pietruszkę, liście laurowe i ziela angielskie. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Zagotuj.
  7. Do wrzącej wody dodaj klopsiki i gotuj 15 minut.
  8. Włóż ziemniaki i gotuj jeszcze 20 minut.
  9. Śmietanę wymieszaj z mąkę i wlej do zupy. Pogotuj jeszcze kilka minut.
  10. Na koniec dopraw zupę octem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotowe.

Sycąca zupa kwaśny klops. Pyszne danie kuchni kujawsko-pomor...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału