Sycąca zupa na obiad - sprawdzony przepis
Masz ochotę na pyszną i sycącą zupę? Proponuję znany przysmak kuchni kujawsko-pomorskiej — kwaśny klops. To wyrazista w smaku, kwaśna zupa z pysznymi klopsikami, ziemniakami i warzywami. Jej przygotowanie jest łatwe i dość szybkie. Wystarczy zrobić kuleczki z mięsa mielonego i ugotować z pozostałymi składnikami. Zupa nasyci na długo. jeżeli wolisz lżejsze dania, to zdejmij część tłuszczu łyżką i zrezygnuj z zagęszczania zupy mąką pszenną.
Zobacz w galerii, jak zrobić zupę kwaśny klops.
Przepis na kwaśny klops
czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka soli,
- pół łyżki pieprzu,
zupa:
- ok. 2 l wody lub bulionu,
- ok. 8 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 5 łyżek śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka octu,
- sól i pieprz oraz majeranek do smaku,
- opcjonalnie koperek.
Smakuje wybornie i jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Sprawdź ten przepis
Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna, sycąca i tradycyjna zupa, która dla wielu kojarzy się z dzieciństwem. Można ją bardzo łatwo i gwałtownie przygotować. Wystarczy pokroić składniki i pogotować przez 20…
Jak zrobić zupę kwaśny klops?
- Mielone mięso wymieszaj z jajkiem, kaszą manną i przyprawami — najłatwiej zrobić to ugniatając je rękami.
- Uformuj małe klopsiki.
- Umyj i obierz warzywa.
- Ziemniaki pokrój w małą kostkę.
- Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach.
- Do garnka wlej wodę lub bulion. Dodaj marchewkę, pietruszkę, liście laurowe i ziela angielskie. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Zagotuj.
- Do wrzącej wody dodaj klopsiki i gotuj 15 minut.
- Włóż ziemniaki i gotuj jeszcze 20 minut.
- Śmietanę wymieszaj z mąkę i wlej do zupy. Pogotuj jeszcze kilka minut.
- Na koniec dopraw zupę octem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: