Sałatka z tuńczyka w sałacie z fasolą borlotti – przepis na grilla
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g),
- 1 opakowanie mieszanki sałat z czerwoną sałatą,
- 1/2 puszki fasoli borlotti,
- 8 pomidorków cherry,
- ulubione przyprawy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i fasolą?
Przygotowanie:
- Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem.
- Fasolę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
- Pomidorki przekroić wzdłuż na pół.
- Do miski włożyć sałatę, tuńczyka, fasolę i pomidorki, dodać przyprawy i lekko wymieszać.
- Sałatkę polać oliwą.
Czytaj także: Pożywna sałatka z tuńczykiem i makaronem. Przepis na szybką przystawkę. Idealna na lunch do pracy lub lekką kolację
„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – sałatki z dodatkiem ryb
W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” przygotowano cały rozdział dotyczący przepisów z rybami i owocami morza. Szczególnie polecamy przepis na sałatkę z krewetkami, rukolą i szpinakiem albo sałatkę z wędzonego łososia z rukolą, roszponką i pomidorami. Każda z tych sałatek sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako przystawka w trakcie przyjęcia.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: