Sycąca sałatka z tuńczyka w sałacie z fasolą na grilla. Zobacz przepis na kolorową przystawkę. Tą sałatką przełamiesz kulinarną rutynę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwa Buchmann


Połączenie tuńczyka w sosie własnym i fasolki nie jest oczywiste, choć te składniki świetnie się uzupełniają. Sałatka z tuńczyka podana w sałacie z dodatkiem fasoli borlotti świetnie smakuje podana do warzyw z grilla. Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” wydawnictwa Buchmann.

Sałatka z tuńczyka w sałacie z fasolą borlotti – przepis na grilla

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g),
  • 1 opakowanie mieszanki sałat z czerwoną sałatą,
  • 1/2 puszki fasoli borlotti,
  • 8 pomidorków cherry,
  • ulubione przyprawy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i fasolą?

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem.
  2. Fasolę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
  3. Pomidorki przekroić wzdłuż na pół.
  4. Do miski włożyć sałatę, tuńczyka, fasolę i pomidorki, dodać przyprawy i lekko wymieszać.
  5. Sałatkę polać oliwą.

Czytaj także: Pożywna sałatka z tuńczykiem i makaronem. Przepis na szybką przystawkę. Idealna na lunch do pracy lub lekką kolację

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – sałatki z dodatkiem ryb

W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” przygotowano cały rozdział dotyczący przepisów z rybami i owocami morza. Szczególnie polecamy przepis na sałatkę z krewetkami, rukolą i szpinakiem albo sałatkę z wędzonego łososia z rukolą, roszponką i pomidorami. Każda z tych sałatek sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako przystawka w trakcie przyjęcia.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału