Przepis na sylwestrową przekąskę - świnki w kocykach
czas przygotowania: 15 minut
porcja: na 21 przekąsek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 lub 5 parówek (w zależności od wielkości), kabanosów lub małych kiełbasek,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 łyżki ketchupu ostrego,
- 1 jajko do posmarowania,
- do posypania: sezam lub czosnek niedźwiedzi.
Jak zrobić świnki w kocykach?
- Nastaw piekarnik na 220 stopni.
- Podziel parówki na równe kawałki.
- Rozłóż ciasto francuskie i podziel na paski o szerokości przygotowanych kawałków parówek.
- Posmaruj pasek ciasta ketchupem.
- Owiń parówkę ciastem i zlep, by przy pieczeniu ciasto się nie rozsunęło.
- W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim gotowe parówki w cieście.
- Wierzch posyp np. czosnkiem niedźwiedzim.
- Piecz ok. 10 minut.
Zobacz także: Roladki z tortilli. Przepis na błyskawiczną przekąskę
Przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to pyszny wypiek o charakterystycznej strukturze w postaci cienkich, chrupiących lisków. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dużej zawartości masła, odpowiedniemu wałkowaniu i wysokiej temperaturze pieczenia.
Przygotowanie domowego ciasta francuskiego wymaga dużo pracy i czasu. Najpierw należy zagnieść ciasto z mąki, jajek, soli i odrobiny octu, a następnie przekładać go masłem, składając, wałkując i schładzając przez godzinę po każdej porcji. Czynności te należy powtórzyć choćby sześć razy.
Dobrym pomysłem jest kupienie gotowego ciasta francuskiego. W kilka minut można z niego zrobić zarówno słodkie, jak i słone przekąski.
Z ciasta francuskiego można przygotować np.:
- ciastka z cynamonem,
- kurczaka w cieście francuskim,
- rogale z czekoladą,
- pikantne trójkąciki na przekąskę.
- rogaliki z czekoladą.
Sprawdź także inne przepisy ze Strony Kuchni: