Święto smaku i tradycji: „Poznańska Pyra” w podpoznańskim Muzeum Rolnictwa już w niedzielę!

kulturaupodstaw.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: fot. materiały organizatora


Wielkopolska pyra – symbol regionalnej kuchni i kultury – znowu stanie w centrum uwagi podczas jednej z największych imprez plenerowych w regionie. „Poznańska Pyra”, która odbędzie się już 6 października 2024 r. w godzinach 11.00-17.00 w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie. To wydarzenie, na które co roku przybywają tłumy miłośników tradycji z całej Polski. Tegoroczna edycja zapowiada się wyjątkowo ciekawie, oferując liczne atrakcje dla osób w każdym wieku – od pokazów kulinarnych (wyrób kiszki ziemniaczanej, wyrób szagówek), degustacja zupy ziemniaczanej po widowiskowe pokazy pracy maszyn rolniczych.

fot. materiały organizatora

Wydarzenie rozpoczyna się o godzinie 11:00, a jednym z głównych punktów programu będzie możliwość wzięcia udziału w tradycyjnym, ręcznym zbiorze ziemniaków na polu muzealnym.

To niepowtarzalna okazja, by poczuć klimat dawnych wykopków i zobaczyć, jak wyglądała praca rolników przed laty. Każdy z uczestników otrzyma koszyk, do którego samodzielnie pozbiera ziemniaki prosto z pola. Następnie, każdy będzie miał możliwość ich oczyszczenia i zabrania do domu. Ta część programu cieszy się ogromnym zainteresowaniem, dlatego warto przybyć punktualnie, by w pełni doświadczyć tej wyjątkowej atrakcji.

Muzeum przygotowało również pokazy pracy maszyn rolniczych używanych do zbioru ziemniaków. Można będzie podziwiać, jak rozwijały się technologie w rolnictwie – od prostych narzędzi po maszyny. Zobaczymy tu zarówno tradycyjny sprzęt do manualnego zbioru, jak i późniejsze rozwiązania mechaniczne.

Nie sposób wyobrazić sobie święta pyry bez degustacji wyjątkowych dań ziemniaczanych. Na uczestników czekać będą stanowiska z tradycyjnymi potrawami, w tym oczywiście słynne pyry z gzikiem lub śledziem – klasyka kuchni wielkopolskiej.

fot. materiały organizatora

Gospodynie wiejskie będą przygotowywać różnorodne potrawy ziemniaczane, gdzie będzie można spróbować tradycyjnych dań z ziemniaka. Podczas wydarzenia nie zabraknie także innych smakołyków – świeżo wypiekane bochenki chleba z dawnych pieców chlebowych czy pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem.

Impreza „Poznańska Pyra” to także doskonała okazja, aby wziąć udział w warsztatach rzemieślniczych i edukacyjnych. Na terenie muzeum odbywać się będą warsztaty wyplatania koszyków z wikliny. To doskonała okazja, by poznać tradycyjne techniki rzemiosła, które są nieodłącznym elementem wiejskiego życia. W strefie edukacyjnej będzie można również odwiedzić „Laboratorium Ziemniaczane”, gdzie na najmłodszych czekają interesujące doświadczenia i eksperymenty związane z ziemniakiem.

Na scenie nie zabraknie muzyki i występów artystycznych. Muzyka na żywo, połączona z regionalnymi akcentami, wprowadzi wszystkich w radosną atmosferę.

Zachęcamy wszystkich do udziału – niezależnie od wieku i kulinarnych preferencji. Czy jesteś pasjonatem historii rolnictwa, miłośnikiem tradycyjnych smaków, czy po prostu szukasz pomysłu na rodzinny dzień na świeżym powietrzu – Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie 6 października będzie idealnym miejscem dla Ciebie.

Idź do oryginalnego materiału