Przedstawiamy nieodparte pieczone danie, które z pewnością olśni Twoje podniebienie. Pieczone tarte ziemniaki z warzywami w mieszance jajecznej z pysznym dressingiem to doskonałe połączenie smaków i tekstur. Chrupiące ziemniaki, świeże warzywa i delikatna masa jajeczna tworzą na talerzu idealną harmonię. Wszystko to podkreśla pyszny dressing, który dodaje potrawie wyrazistego smaku. Przygotuj się na niezapomniane doznania kulinarne!
Pyszne babeczki orzechowe z polewą czekoladową i sezamem!
Schab po morawsku na piwie z czosnkiem i musztardą: Idealny obiad z pieczonymi ziemniakami
Co będzie potrzebne:
- 500 g ziemniaków
- tłuszcz roślinny – do smażenia
- pęczek zielonej dymki – do smaku
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
Mieszanka:
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
- 200 g zwykłej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 ml oliwy z oliwek
Do posypania:
- 80 g parmezanu
Dressing:
- świeża pietruszka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
1) Ziemniaki zetrzeć na tarce, przełożyć do miski i zalać zimną wodą – wymieszać i odstawić na 20 minut.
2) Rozgrzać patelnię z olejem i dodać posiekaną zieloną cebulę, a następnie dodać startą marchewkę i posiekaną czerwoną paprykę – wymieszać razem, doprawić solą i czarnym pieprzem i dusić na małym ogniu przez 10 minut.
3. W międzyczasie rozbij jajka do miski – ubij trzepaczką, następnie dodaj mleko, dopraw solą i czarnym pieprzem – kontynuuj mieszanie. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia – wymieszaj razem, a na koniec dodaj olej – dobrze wymieszaj.
4. Wyciśnij sok z ziemniaków i przenieś je do miski, następnie dodaj ugotowane warzywa i zalej je masą jajeczną – dobrze wymieszaj.
5. Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj ją olejem i ładnie rozprowadź na niej masę.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
7. Po upływie tego czasu wyjąć blachę z piekarnika i posypać startym serem.
8. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
9. Do małej miseczki włożyć posiekaną świeżą pietruszkę, dodać biały jogurt, majonez, doprawić solą i czarnym pieprzem – wymieszać i dressing gotowy!
10. Podawaj pieczone tarte ziemniaki z warzywami w mieszance jajecznej z przygotowanym dressingiem, a przede wszystkim z miłością i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy wszystkim dobrego smaku!