Świetne połączenie: pieczone ziemniaki z warzywami i pysznym dressingiem!

fajnainspiracja.pl 8 miesięcy temu

Przedstawiamy nieodparte pieczone danie, które z pewnością olśni Twoje podniebienie. Pieczone tarte ziemniaki z warzywami w mieszance jajecznej z pysznym dressingiem to doskonałe połączenie smaków i tekstur. Chrupiące ziemniaki, świeże warzywa i delikatna masa jajeczna tworzą na talerzu idealną harmonię. Wszystko to podkreśla pyszny dressing, który dodaje potrawie wyrazistego smaku. Przygotuj się na niezapomniane doznania kulinarne!

Pyszne babeczki orzechowe z polewą czekoladową i sezamem!

Schab po morawsku na piwie z czosnkiem i musztardą: Idealny obiad z pieczonymi ziemniakami

Co będzie potrzebne:

  • 500 g ziemniaków
  • tłuszcz roślinny – do smażenia
  • pęczek zielonej dymki – do smaku
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku

Mieszanka:

  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • 200 g zwykłej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 ml oliwy z oliwek

Do posypania:

  • 80 g parmezanu

Dressing:

  • świeża pietruszka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

1) Ziemniaki zetrzeć na tarce, przełożyć do miski i zalać zimną wodą – wymieszać i odstawić na 20 minut.

2) Rozgrzać patelnię z olejem i dodać posiekaną zieloną cebulę, a następnie dodać startą marchewkę i posiekaną czerwoną paprykę – wymieszać razem, doprawić solą i czarnym pieprzem i dusić na małym ogniu przez 10 minut.

3. W międzyczasie rozbij jajka do miski – ubij trzepaczką, następnie dodaj mleko, dopraw solą i czarnym pieprzem – kontynuuj mieszanie. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia – wymieszaj razem, a na koniec dodaj olej – dobrze wymieszaj.

4. Wyciśnij sok z ziemniaków i przenieś je do miski, następnie dodaj ugotowane warzywa i zalej je masą jajeczną – dobrze wymieszaj.

5. Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj ją olejem i ładnie rozprowadź na niej masę.

6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.

7. Po upływie tego czasu wyjąć blachę z piekarnika i posypać startym serem.

8. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.

9. Do małej miseczki włożyć posiekaną świeżą pietruszkę, dodać biały jogurt, majonez, doprawić solą i czarnym pieprzem – wymieszać i dressing gotowy!

10. Podawaj pieczone tarte ziemniaki z warzywami w mieszance jajecznej z przygotowanym dressingiem, a przede wszystkim z miłością i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy wszystkim dobrego smaku!

Idź do oryginalnego materiału