Święta bez stresu

bialyorzel24.com 2 dni temu

Mazurki, babki, jajka i kolorowe pisanki to synonim nadchodzących dni. Choć Wielkanoc w tradycyjnym polskim wydaniu wymagają dużej dozy pracy (i kalorii!), przy zastosowaniu kilku prostych trików, można wyczarować menu w nieco zdrowszej wersji oraz zmienić ten czas w przyjemne dni, bez niepotrzebnego zmęczenia, godzin spędzonych w sklepie czy w kuchni. Wystarczy, iż rozpoczniesz przygotowania wcześniej i skorzystasz z naszych porad, dzięki którym zaoszczędzisz sobie nie tylko nerwów, czasu, ale także sprawisz, iż tegoroczna Wielkanoc będzie również zdrowsza i bliższa naturze.

Dzięki odpowiedniemu planowaniu wspólne przygotowania do świąt mogą być źródłem euforii a nie stresu. Fot. Archiwum WEM

Zaplanuj świąteczne menu

Podczas przygotowywania świątecznych potraw łatwo jest o kulinarne zapomnienie i w przypływie energii popełnić o dwie sałatki i partię babeczek za dużo… By tego uniknąć, spisz planowane potrawy oraz zrób niezbędną listę zakupów potrzebnych tylko do ich przygotowania. Podczas planowania zwróć uwagę na zdrowsze zamienniki tradycyjnych deserów i potraw. To pozwoli na uniknięcie dodatkowych kalorii oraz zaproponowanie najbliższym nowych smaków, jak sernik czy tarta na razowym lub owsianym spodzie, roślinne zamiast mięsnych kiełbasek. Nasza rada? Wypróbuj wege majonez – jest dostępny także w marketach i dyskontach, smakuje tak samo doskonale, a ma nieco mniej kalorii.

Podziel zakupy na dwie części

To chyba najbardziej czasochłonna kwestia. Produkty, które możesz z powodzeniem przechowywać przez kilka dni kup już na początku tygodnia. Dzięki temu możesz przygotować już część potraw i na przykład je zamrozić. Wszystkie świeże produkty, jarzyny, owoce czy nabiał, należy kupić na ostatnią chwilę – to druga część listy. jeżeli w wirze obowiązków lub z uwagi na kwestie zdrowotne nie możesz tego zrobić, zamów dostawę zakupów do domu.

Naturalne ozdoby

Po zimie jesteśmy spragnieni żywych kolorów, zieleni i budzącej się do życia przyrody. W wielkanocnych dekoracjach postaw na świeże cięte kwiaty – żonkile, tulipany, w towarzystwie bazi czy drzewnych gałązek będą wyglądały cudnie, pachniały obłędnie i nadadzą wiosennego klimatu w domu. Możesz także zasiać rzeżuchę, która wyjątkowo uroczo wygląda ulokowana w skorupkach jaj czy małych doniczkach. To nie tylko piękne, ale także naturalne ozdoby, które będą cieszyły oko dłużej niż tylko w wielkanocny weekend.

Tradycyjne pisanki

W przypływie twórczych chęci możesz także zabarwić jajka i stworzyć tradycyjne pisanki. Skorupki zabarwią się na kolor brązowy, jeżeli do ich gotowania dodasz łupinki z cebuli. Piękną różową barwę zyskają po gotowaniu w wodzie z burakiem, a niebiesko-fioletowy odcień uzyskasz po dodaniu do niej czerwonej kapusty. Takie pisanki możesz spokojnie zrobić w przedświątecznym tygodniu, wymagają niedużej dozy pracy, przetrwają święta i będą pięknie wyglądać jeszcze przez kilka dni.

Podziel się wielkanocnym posiłkiem

Podczas przygotowań zauważyłaś, iż pomimo szczerych chęci, zrobiłaś nieco zbyt dużo sałatki i dwa ponadprogramowe mazurki? Spokojnie, znamy sposób także na to, by nie marnować żywności w święta. Zamów kuriera, który odbierze od ciebie pyszną przesyłkę i dostarczy ją wprost pod drzwi domu rodziny czy przyjaciół. A może To świetny pomysł, aby sprawić przyjemność bliskim, choćby nie będąc z nimi przy jednym stole. W końcu święta to czas dzielenia się tym, co dobre!

Idź do oryginalnego materiału