Świąteczny keks z bakaliami Ewy Wachowicz

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Poznaj świąteczny keks z bakaliami Ewy Wachowicz, który zawsze się udaje. Jest puszysty, miękki, prosty i szybki do zrobienia. Niesamowicie kolorowe i wyjątkowo smaczne ciasto zachwyci każdego. Podczas pieczenia w całym domu nieziemsko pachnie. Wypróbuj klasyczny przepis. Możesz go upiec kilka dni przed świętami, ponieważ bardzo długo zachowuje świeżość.

Keks to tradycyjne ciasto, które obowiązkowo pojawia się na moim wigilijnym stole. W każdym domu gospodynie używają różnych proporcji oraz bakalii. Poznaj sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na świąteczny keks.

Keks – składniki.

Szklanka to pojemność 250ml. Podane składniki są na blaszkę o wymiarach 10 x 25 cm. Kaloryczność: 325 kcal w 100 g ciasta. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g bakalii *
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 125 ml kwaśnej śmietany (pół szklanki)
  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • sok i skórka z cytryny
  • 2 łyżki rumu (jeśli nie masz użyj innego mocnego alkoholu)
  • szczypta soli

* Przykładowe bakalie: rodzynki, orzechy włoskie lub laskowe, suszone figi, suszone daktyle, skórka pomarańczy kandyzowanej, suszona żurawina, suszone morele, a także śliwki …

Zamiast kwaśnej śmietany możesz oczywiście dodać gęstego jogurtu naturalnego.

Makowa panienka

Sposób wykonania keksa z bakaliami.

Do upieczenia keksa z bakaliami potrzebować będziemy przede wszystkim: 2 misek, keksówki o wymiarach: 10 x 25 cm, miksera, piekarnika. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, przeczytaj dokładnie opis wykonania.

Robienia ciasta rozpoczynam od przygotowania bakalii. W tym celu rodzynki namaczam w szklance wody z dodatkiem 2 łyżek rumu. Orzechy i migdały siekam nożem. Oczywiście obowiązkowo sprawdzam, czy nie ma łusek. Większe owoce suszone kroję drobno.

Do miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Rodzynki po namoczeniu odsączam i obtaczam w przesianej mące. Podobnie postępuję z pozostałymi bakaliami. Dzięki obtoczeniu w mące, bakalie nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia.

Do drugiej miski przekładam masło oczywiście o temperaturze pokojowej. Wsypuję cukier oraz cukier waniliowy. Za pomocą miksera na maksymalnych obrotach ucieram masło z cukrem przez kilka minut, aż otrzymam puch maślany. Oprószam szczyptą soli. Do puchu wbijam pojedynczo jajka (temperatura pokojowa) i za każdym razem miksuję jedno po drugim przez pół minuty każde. W ten sposób miksuję wszystkie jajka.

Do puchu maślano jajecznego wsypuję mąkę z bakaliami i dodaję także kwaśną śmietanę. Całość mieszam delikatnie dzięki szpatułki, aż otrzymam jednolitą masę i bakalie równomiernie rozłożą się w cieście. Pod koniec mieszania dodaję sok oraz ztartą skórkę z 1 cytryny.

Formę keksową wyścielam oczywiście papierem do pieczenia (lub boki i spód smaruję masłem i obtaczam w mące). Masę ciasta wykładam na wyścieloną keksówkę. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do nagrzanego piekarnika wykładam ciasto i piekę przez 70 minut w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół.

Keks trzymany pod przykryciem, bardzo długo utrzymuje świeżość. Dlatego śmiało możesz upiec to kolorowe ciasto kilka dni przed świętami.

Idź do oryginalnego materiału