
W Zespole Szkół nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie 19 listopada zrobiło się naprawdę świątecznie. Zapach pierogów i rybnych specjałów mieszał się z aromatem ciast, a w hali – obok uczniów i gości – królowały stoiska lokalnych firm oraz Kół Gospodyń Wiejskich. Wszystko za sprawą dwóch dużych wydarzeń: Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Nowoczesna Kuchnia Polska w tradycji Świąt Bożego Narodzenia” oraz XLIII edycji programu „Tradycje i obrzędy polskie…”. Tego dnia szkoła świętowała też 20-lecie członkostwa w Klubie Przodujących Szkół. Goście, wykłady i świąteczny klimat Uroczystość otworzył dyrektor szkoły Marian Popławski, witając jury konkursu – m.in. Krzysztofa Szulborskiego, Izabellę Byszewską, Lidię Przybysz i Łukasza Dziemianowicza – oraz przedstawicieli Kół Gospodyń z Trzcianki, Dąbrowy, Dębin, Komorowa i Pniewa. Nie zabrakło też lokalnych producentów żywności, w tym PSS Społem, ZM Somianka, piekarni oraz rodzinnych firm, które od lat wspierają szkołę. Program uzupełniły wykłady specjalistów z uczelni wyższych – o zdrowym żywieniu, jakości produktów i technologicznych sekretach świątecznych potraw. 20 lat w Klubie Przodujących Szkół Na gali jubileuszowej pojawili się przedstawiciele krajowych i wojewódzkich instytucji, samorządu oraz dyrektorzy szkół należących do Klubu. Patronat honorowy objęli m.in. Minister Rolnictwa, Marszałek Mazowsza i Mazowiecki Kurator Oświaty. Podczas swojego przemówienia Zofia Grzebisz&nda











