Boże Narodzenie to czas intensywnych przygotowań, dlatego szybkie i sprawdzone przepisy są na wagę złota. Sałatka z pora sprawdzi się zarówno na Wigilię, jak i na pierwszy czy drugi dzień świąt. Jest prosta, uniwersalna i lubiana przez gości w każdym wieku.
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Prosta sałatka z pora. Doskonale pasuje do świątecznego menu
Świąteczny stół bywa obfity, dlatego warto postawić na dania, które wnoszą odrobinę lekkości. Sałatka z pora doskonale równoważy cięższe potrawy i nie przytłacza smakiem. Delikatnie przygotowany por, chrupiące warzywa i kremowy sos tworzą harmonijną całość, która pasuje zarówno do ryb, jak i mięs serwowanych w kolejne dni świąt.
Zobacz też: Zakwas na barszcz jak z babcinej książki kucharskiej. Sekret? Metoda 3-6
W tej sałatce liczy się prostota i jakość produktów. Najlepiej sięgnąć po świeżego pora o jasnej części oraz dobrej jakości ser żółty, który nada całości wyrazistości. Jajka sprawiają, iż sałatka jest bardziej sycąca, a ogórki konserwowe wprowadzają przyjemną kwasowość. To połączenie sprawia, iż danie znika ze stołu szybciej, niż mogłoby się wydawać.
Czym zastąpić majonez w sałatce? Pomyśl o tym, zanim zaczniesz przygotowania
W święta wiele osób szuka lżejszych alternatyw dla klasycznych sosów. Jogurt naturalny lub grecki z dodatkiem musztardy to prosty sposób na delikatniejszą wersję sałatki. Gościom unikającym nabiału dobrze sprawdzi się wegański majonez lub jogurt roślinny. Niewielka ilość soku z cytryny lub chrzanu pozwoli zachować wyrazisty, świąteczny charakter dania.
Sałatka z pora. Ten przepis podbija podniebienia
Składniki
jajka - 6 sztuk
por - 1 biała część
papryka czerwona - 1 sztuka
ogórki konserwowe - 6 sztuk
szynka konserwowa - 200 g
ser gouda - 200 g
kukurydza konserwowa - 180 g
Sos:
majonez - 4 łyżki
jogurt naturalny - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
świeżo mielony czarny pieprz - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
Białą część pora przekrój wzdłuż, pokrój w cienkie plasterki, opłucz i przelej wrzątkiem, następnie ostudź.
Ogórki konserwowe i paprykę pokrój w drobną kostkę.
Szynkę pokrój w kostkę, ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Kukurydzę dokładnie odsącz.
W miseczce połącz składniki sosu.
Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dodaj sos i dokładnie połącz.
Odstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.





