Suszone pomidory na zimę. Poznaj przepis na zamknięcie smaków lata w słoiku. O niebo lepsze niż te z supermarketu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/oksix/zdjęcie ilustracyjne


Suszone pomidory często stosowane są jako przyprawa do sosów, zup lub jako dodatek do chleba. Można zrobić także z nich czerwone pesto. Zachęcamy, aby w okresie zrobić samodzielnie suszone pomidory w piekarniku. Zobacz prosty przepis na aromatyczne suszone pomidory pełne smaku umami.

Suszone pomidory – prosty przepis na zimę

Liczba porcji: 2 słoiki po 500 ml.
Czas przygotowania: 20 minut + 2-3 godziny moczenia w occie + co najmniej 7 dni marynowania w oleju.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów o zwartym miąższu,
  • 1/4 l łagodnego octu z czerwonego wina,
  • 500 ml wody,
  • 1 duży pęczek bazylii,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka kaparów lub zielonego pieprzu,
  • 200 ml oliwy z oliwek.

Jak zrobić suszone pomidory?

Przygotowanie:

  1. Pomidory należy dokładnie umyć, osuszyć i przekroić na połowy.
  2. Połówki pomidorów należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik należy nagrzać do 80° Celsjusza z opcją termoobiegu. Gdy osiągnie potrzebną temperaturę, należy wstawić blaszkę z pomidorami do piekarnika, można uchylić drzwiczki, aby nadmiar wody mógł odparować na zewnątrz.
  4. Suszenie pomidorów zajmie 4 godziny, choć czas może być dłuższy w zależności od ilości i wielkości pomidorów.
  5. Gotowe ususzone pomidory można odłożyć do wystygnięcia. o ile znajdą się egzemplarze jeszcze nie wysuszone, to zachęcamy do przytrzymania ich w piekarniku przez kolejne 20 minut.
  6. Suszone pomidory należy wrzucić do miski. Następnie trzeba je zalać octem winnym, dodać 500 ml wody i odstawić na 2-3 godziny.
  7. Suszone pomidory mają zmięknąć i wchłonąć płyn. Dzięki tej mieszaninie zyskają jaśniejszą barwę.
  8. Po tym czasie pomidory trzeba odsączyć z płynu. Bazylię i rozmaryn trzeba umyć, osuszyć i z oderwać z łodyżek listki i igiełki.
  9. Ząbki czosnku trzeba obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  10. Słoiki należy wyparzyć i napełnić warstwami suszonych pomidorów, ziół, plastrów czosnku oraz kaparów lub zielonego pieprzu.
  11. Każdą warstwę należy polać oliwą. Słoiki z suszonymi pomidorami należy dokładnie zakręcić i odstawić na minimum tydzień w chłodne i ciemne miejsce.
  12. Własnoręcznie przygotowane suszone pomidory w słoiku będą nadawać się do spożycia przez co najmniej 3 miesiące.

Przepisy zawierające suszone pomidory

Domowe suszone pomidory to podstawowy składnik sosu, jakim jest pesto czerwone. Wystarczy ugotować makaron, aby cieszyć się smakiem szybkiego obiadu. Suszone pomidory nadają się do faszerowania jajek. W takiej formie można podawać je nie tylko jako wielkanocną przystawkę, ale też urozmaicić nimi menu przyjęć w gronie znajomych.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału