Suszona włoszczyzna to produkt, który umożliwia szybkie przygotowywanie smacznych i zdrowych dań. W jaki sposób? Szczegóły poniżej.
REKLAMA
Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny
Włoszczyzna suszona — czym jest i jak powstaje?
Czym jest i jak powstaje włoszczyzna suszona? Suszona włoszczyzna to — jak wspomnieliśmy już wcześniej — mieszanka różnych warzyw, które zostały poddane procesowi suszenia. Jakie to warzywa? Najczęściej są to marchew, pietruszka, seler, por, cebula i pasternak. W czasie procesu suszenia warzywa tracą wodę, zmniejszając równocześnie swoją objętość. Czy tracą również walory smakowe? Na szczęście nie. Smak warzyw poddanych procesowi suszenia staje się mocno skoncentrowany i przez to jeszcze bardziej aromatyczny. Suszona włoszczyzna to produkt, który ma wiele zalet. Jakich?
Suszone warzywa do zupy — dlaczego warto po nie sięgać?
Suszone warzywa do zupy dają wiele korzyści z użytkowania. Po pierwsze, zajmują znacznie mniej miejsca niż warzywa świeże. Dzięki temu ich przechowywanie jest łatwiejsze, co jest szczególnie istotne z punktu widzenia osób, które nie mają w domach piwnicy lub spiżarni. W porównaniu do świeżych warzyw są również dużo lżejsze. Suszona włoszczyzna cechuje się dużą trwałością i ma długi termin przydatności do spożycia. Jest to produkt, który można mieć zawsze pod ręką, bez obaw o to, iż do przygotowania pysznej zupy brakuje nam np. pietruszki. W suszonej włoszczyźnie znajdziemy wszystkie potrzebne warzywa. Warto podkreślić również to, iż suszone warzywa do zupy mają bardziej skoncentrowany smak, który przekłada się na efekt końcowy dania. Choć podczas procesu suszenia część wartości odżywczych zostaje utracona, to przez cały czas suszona włoszczyzna jest cennym źródłem niezbędnych dla zdrowia składników.
Suszone warzywa na zimę — na czym polega proces produkcji?
Jak powstają suszone warzywa na zimę? Proces produkcji jest kilkuetapowy i zaczyna się od przygotowania warzyw. Warzywa są dokładnie myte, obierane i krojone na kawałki. Niekiedy poddawane są również blanszowaniu, czyli zanurzeniu we wrzątku, a następnie w lodowatej wodzie, co ma na celu m.in. zatrzymanie koloru warzyw. W dalszej kolejności następuje najważniejszy etap produkcji suszonej włoszczyzny, czyli suszenie. o ile chodzi o produkcję przemysłową, to suszenie odbywa się w specjalnych pomieszczeniach, gdzie warzywa są poddawane działaniu gorącego powietrza. Zarówno temperatura, jak i czas suszenia są dostosowane do konkretnego rodzaju warzywa. Suszoną włoszczyznę pakuje się na koniec do szczelnie zamykanych worków, które chronią ją przed wilgocią i wszelkimi zanieczyszczeniami.
Bulion z suszonych warzyw i nie tylko — jak wykorzystać suszoną włoszczyznę w kuchni?
Bulion z suszonych warzyw to jedna z propozycji wykorzystania suszonej włoszczyzny w kuchni. Aby go przygotować, należy 5-6 łyżeczek suszonej włoszczyzny zalać 2 litrami wody i gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut. Smak bulionu można wzbogacić zielem angielskim, liściem laurowym oraz ziarnami pieprzu. Przygotowany w ten sposób bulion można wykorzystać m.in. jako bazę do zup i sosów. Suszoną włoszczyzną można wykorzystać także do przygotowania marynaty do mięsa. Świetnie komponują się ze smakiem ryby. Filet należy zamarynować w oliwie z dodatkiem suszonej włoszczyzny. Dzięki temu smak mięsa będzie bardziej wyrazisty. Suszona włoszczyzna sprawdzi się także jako dodatek do dań jednogarnkowych, np. do aromatycznego gulaszu.
Suszone warzywa — jak zrobić domową mieszankę samodzielnie?
Domowe suszone warzywa — jak zrobić? Jednym ze sposobów samodzielnego przygotowania suszonej włoszczyzny, jest suszenie warzyw w piekarniku. Warzywa należy przygotować (umyć, obrać, pokroić), a następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnie 70 stopni i suszymy do momentu, aż staną się kruche. W zależności od mocy piekarnika i wielkości kawałków może to potrwać choćby kilka godzin. Co jakiś czas należy obracać poszczególne kawałki na drugą stronę, aby proces suszenia zachodził równomiernie. Warto także odprowadzać nadmiar wilgoci, uchylając delikatnie drzwi piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu suszoną włoszczyznę należy przełożyć do szczelnie zamykanych słoików lub pojemników.
Zobacz też: Opalasz cebulę do rosołu? Wypróbuj dwie zupełnie inne metody, a każdy będzie prosić o przepis