Suszenie grzybów w piekarniku. Dowiedz się, jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: 123rf


Sezon na grzyby trwa w pełni. Grzyby można przygotować w pysznej marynacie albo ususzyć. Suszenie grzybów w piekarniku nie jest najtrudniejszą czynnością. Jednak popełnienie prostych błędów może skutkować stratą całego zbioru. Dowiedz się, jak suszyć grzyby w piekarniku. Prezentujemy porady na sezon grzybowy 2022.

Suszenie grzybów w piekarniku. Jakie grzyby suszyć?

Ususzyć można wszystkie grzyby, ale tylko najszlachetniejsze ich odmiany zachowają wyborne walory smakowe i - co ważniejsze dla wielu grzybiarzy — zapachowe. Dla porządku i mniej rozsądnych użytkowników internetu dodajmy na wstępie, iż nie suszymy grzybów trujących i niejadalnych oraz takich, które gołym okiem bez poważniejszego ryzyka posądzić możemy o to, iż są nieświeże.

Także suszenie wielu gatunków grzybów jadalnych mija się z celem, ponieważ ich walory smakowe i zapachowe w zdecydowanej większości są zwyczajnie mierne. Marnym pomysłem jest suszenie śluzowatych maślaków i wybornych w innej postaci rydzów. Marnym, ale — dodajmy — możliwym. Rydzowate masowo suszone są w Azji. Suszone kurki to standard w przeciętnej francuskiej rodzinie, od której usłyszymy dodatkowo, iż suszonych kurek nie dotykają z jakichś powodów... mole. Co tam komu smakuje... Co Polak, to opinia.

Nasz prywatny ranking najlepszych grzybów do suszenia poniżej:

  1. Prawdziwek (borowik jadalny) w każdym zestawieniu będzie bezkonkurencyjny.
  2. Podgrzybek na miejscu drugim, najlepsze będą brunatne, na grubych nogach, z suchego podłoża.
  3. Koźlarz (kozak), ale czerwony, najlepiej w dojrzałej formie.
  4. Smardz, z tą wadą, iż nie tak łatwo podejść go w polskich lasach.
  5. Kurka lup opieńka, które coś tam smakują, ale po ususzeniu mało co widać.
  6. Kania, głównie ze względu na wyrazisty aromat.
  7. Jakubek (bagniak, maślak pstry), jedyny maślak nadający się do suszenia.

Jak rozpoznać grzyby jadalne? Sprawdź, co zabrać na grzybobranie

W polskich lasach pojawiły się już grzyby. Te jadalne i te trujące na pierwszy rzut oka mogą wydawać się podobne. Jedna pomyłka może mieć tragiczne skutki. Idąc na grzybobranie, dobrze jest być w…

Anna Daniluk

Transport grzybów jest także bardzo ważny!

Pamiętajmy, iż od momentu, gdy grzyb żegna się z leśną ściółką, rozpoczyna się w praktyce proces gnilny. O ile możliwe, zbieramy więc grzyby do wiklinowych koszy wyłożonych na spodzie cienką gazetą. Plastikowy kosz „z okami” też od biedy zda egzamin, podobnie jak koszyk druciany, w którym jednak najprawdopodobniej mocno uszkodzimy powierzchnię zebranych grzybów. Odpada kiszenie grzybów bez dostępu powietrza w plastikowych reklamówkach. jeżeli jest akurat wysyp i wszystkie przepisowe kosze od dawna pełne, przesypujmy grzyby z foliowych siatek do zabezpieczonego wcześniej przed zabrudzeniem bagażnika.

Idź do oryginalnego materiału