Pyszna. Klasycznie chciałam do niej wrzucić rodzynki, ale wyszły. Miałam natomiast w domu daktyle, które skutecznie zastąpiły suszone winogrona. Nie pamiętam już z czym jedliśmy tę surówkę, ale znając życie z jakimś pieczonym mięsem.
Składniki:
1 średni seler
1 gruszka
6 suszonych daktyli
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pół łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, wrzucamy do miski. Gruszki myjemy, wycinamy z nich gniazda nasienne, ścieramy na tych samych oczkach, dorzucamy do selera. Pokrojone w paski daktyle dodajemy do selera, a także jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Podobne przepisy:
Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek
Surówka z selera, marchewki i pora
Surówka z selera, marchewki, jabłka i orzechów