Surówka z sałaty lodowej – pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Smaku dodaje wyrazisty sos. Prosty przepis na wyśmienitą i chrupiącą sałatkę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na surówkę z sałaty lodowej, która świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu. Z powodzeniem możesz zjeść ją także jako zdrową przekąskę. Całość jest łatwa i szybka do przygotowania, a wyśmienity sos winegret z dodatkiem musztardą i miodem dodaje jej wyrazistości. Sprawdź, jaka jest dobra i wypróbuj przepis na chrupiącą sałatkę.

W skrócie

  • Zdrowa i szybka surówka do obiadu. Sprawdzony przepis
  • Surówka z sałaty lodowej z fetą i pomidorami
  • Jak zrobić chrupiącą sałatkę z sałaty lodowej, suszonymi pomidorami i fetą?
  • Dlaczego warto jeść sałatę lodową?
  • Co dodać do sałatki?

Zdrowa i szybka surówka do obiadu. Sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na dodatek do obiadu? Polecam prosty przepis na surówkę z sałaty lodowej. Dodaję do niej pyszne i aromatyczne suszone pomidory oraz wyrazisty ser feta. Dla zdrowia i smaku warto posypać całość posiekaną natką pietruszki i podprażonymi pestkami dyni. Do takiej sałatki idealnie pasuje sos winegret z musztardą Dijon i miodem.

Zobacz w galerii, jak zrobić chrupiącą surókę do obiadu.

Surówka z sałaty lodowej z fetą i pomidorami

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • pół sałaty lodowej,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 100 g sera feta,
  • garść pestek dyni,
  • natka pietruszki,

sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Zdrowa i szybka surówka do obiadu. Sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na dodatek do obiadu? Polecam prosty przepis na surówkę z sałaty lodowej. Dodaję do niej pyszne i aromatyczne suszone pomidory oraz wyrazisty ser feta. Dla zdrowia i smaku warto posypać całość posiekaną natką pietruszki i podprażonymi pestkami dyni. Do takiej sałatki idealnie pasuje sos winegret z musztardą Dijon i miodem.

Zobacz w galerii, jak zrobić chrupiącą surókę do obiadu.

Surówka z sałaty lodowej z fetą i pomidorami

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • pół sałaty lodowej,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 100 g sera feta,
  • garść pestek dyni,
  • natka pietruszki,

sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Lekka i chrupiąca sałatka do obiadu. Zrobisz ją w 10 minut. Samo zdrowie!

Do każdego obiadu warto przygotować porcję warzyw. Proponuję przepis na bardzo prostą i szybką do zrobienia sałatkę z sałaty lodowej. Zrobisz ją w 10 minut. Jest zdrowa i apetycznie chrupiąca. Możesz…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić chrupiącą sałatkę z sałaty lodowej, suszonymi pomidorami i fetą?

  1. Umyj i osusz sałatę lodową. Przekrój ją na pół i jedną połowę porwij rękami na mniejsze kawałki.
  2. Pomidorki i fetę pokrój w kostkę.
  3. Natkę pietruszki posiekaj.
  4. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
  5. Zrób sos: wymieszaj sok z cytryny z miodem, musztardą, olejem, solą i pieprzem.
  6. Polej sałatkę przygotowanym sosem.
  7. Na patelni podsmaż pestki dyni. Posyp nim sałatkę.

Czytaj także: Prosta surówka z pora i jabłka. Wypróbuj przepis na smaczną surówkę do obiadu. Tradycyjny schabowy zyska na smaku

Dlaczego warto jeść sałatę lodową?

Sałata lodowa jest pyszna i niskokaloryczna – w 100 g produktu jest ok. 13 kcal. Warzywo to pomaga dbać o szczupłą sylwetkę, ponieważ poprawia nasz metabolizm i trawienie.

Sałata lodowa zawiera witaminy A, E, D, i witaminy z grupy B oraz kwas foliowy i beta-karoten. Jest także źródłem żelaza, potasu wapnia i magnezu. Dzięki dużej zawartości wody sałata lodowa długo zachowuje świeżość, a jej chrupiące liście nadają się idealnie do kanapek i sałatek.

Co dodać do sałatki?

Każdego dnia warto zjeść solidną porcję warzyw, by zadbać o nasze zdrowie i urodę. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sobie sałatki na przekąskę, lunch czy kolację. Taki lekki posiłek potrafi nas nasycić, ponieważ dostarcza nam dużo cennego błonnika, a także wiele witamin i składników odżywczych.

Popularne dodatki do sałatek:

  • posiekane orzechy,
  • pestki dyni,
  • nasiona słonecznika,
  • kiełki,
  • grzanki.

Sałatka powinna być tak skomponowana, by dostarczać nam dawkę warzyw, białka oraz odpowiednią ilość zdrowego tłuszczu, który pomaga we wchłanianiu witamin. Warto doprawić sałatkę sosem winegret lub po prostu polać oliwą z oliwek.

Idealna surówka do obiadu. Zrobisz ją w 10 minut

Każdy obiad warto wzbogacić porcją pysznej i zdrowej surówki. Mam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i jest bardzo prosta i szybka do…

Katarzyna Puczyńska

Surówka z sałaty lodowej – pyszny i zdrowy dodatek do obiadu...

+10 Zobacz galerię

Sprawdź także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału