Surówka z pora marchewki i jabłka

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Prosta surówka z pora, marchewki i jabłka. Lekką ostrość pora przełamuje słodycz marchewki, kwaskowatość jabłka oraz fantastyczna nuta orzechów. Pasuje do każdego obiadu dostarczając obowiązkową porcję witamin. Poznaj przepis na pyszną i uniwersalną surówkę z łatwo dostępnymi składnikami oraz 5 praktycznych wskazówek.

Składniki na surówkę:

Wagę warzyw podaję przed umyciem i obraniem. Najlepiej aby jabłko było twarde i kwaśne. Z podanych składników otrzymasz porcje dla 4 osób. Przed zrobieniem potrawy, przeczytaj cały przepis, gdzie podaję zamienniki i wyjaśniam możliwe metody zrobienia surówki. Podaję także 5 praktycznych wskazówek.

  • 1 duży por
  • 1 większe jabłko około 200g
  • 2 średnie marchewki około 200g
  • 4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • garść orzechów

Przyprawy do smaku:

  • pół łyżeczki soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego.

Zobacz jak krok po kroku wykonać uniwersalną surówkę pora, marchewki i jabłka.

Surówka z pora, marchewki, jabłka i orzechów zawiera około 115 kcal / 100g. Majonez nadaje wyrazistego i intensywnego smaku. Z pewnością możesz zamiast majonezu dodać jogurtu naturalnego lub śmietany. Potrawę wykonasz w 15 minut. Uniwersalna surówka pasuje zarówno do dań mięsnych jak i ryb. Często gości na moich stole. Dzieci bardzo lubią tą surówkę pomimo ostrego smaku pora. Potrawa jest bardzo prosta do zrobienia. Zobacz jak krok po kroku wykonać pyszną surówkę.

Zaczynam od oczyszczenia pora. Warzywo myję, odcinam górę z liści oraz dolną część z korzeniem. Zdejmuję twardszą warstwę z wierzchu. Następnie przekrawam na ćwiartki wzdłuż i kroję w cienkie plastry. Pokrojonego pora wrzucam do miski, posypuję pół łyżeczki soli i ugniatam ręką. Po tym zabiegu por zmięknie.

Obieram 2 marchewki oraz 1 jabłko i trę na tarce o grubych oczkach. jeżeli jabłko jest soczyste, odcedzam sok. Całość wrzucam do miski z porem, skrapiam sokiem z cytryny i całość mieszam ze sobą.

Obrane z łusek orzechy kroję na mniejsze, ale nie za drobne kawałki i wrzucam do miski z warzywami. Oczywiście sprawdzam dokładnie czy nie mają pozostałości po skorupkach.

Do miski z warzywami wrzucam 4 łyżki majonezu. Wsypują szczyptę świeżo zmielonego pieprzu czarnego i całość mieszam ze sobą dokładnie do równomiernego rozprowadzenia i połączenia składników. Z pewnością zamiast majonezu możesz użyć śmietany 18% lub jogurtu naturalnego. Wówczas surówka będzie lżejsza i mniej kaloryczna. Czasami robię surówkę dodając pół na pół majonezu i śmietany lub jogurtu.

Pod koniec próbuję surówkę i oczywiście doprawiam dodatkowo solą lub pieprzem. Polecam, surówka jest przepyszna. Robię ją od wielu lat i jeszcze się nie przejadła. Smacznego.

Pulpety w sosie pomidorowym z surówką z pora marchewki i jabłka.

5 wskazówek:

  1. Surówkę z pora, marchewki i jabłka przed podaniem najlepiej odstawić do lodówki na 30 – 60 minut, aby smaki się przegryzły.
  2. Możesz po pokrojeniu pora, sparzyć go wrzątkiem na durszlaku. Dzięki temu będzie mniej ostry i miększy, a surówka delikatniejsza.
  3. Zamiast kalorycznego majonezu możesz użyć jogurtu naturalnego.
  4. Zamiast soku z cytryny, możesz dodać sok z połowy pomarańczy. Otrzymasz wyrazisty i soczysty smak surówki.
  5. Surówkę możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.

Por najczęściej trafia do rosołu, a można z niego zrobić pyszną i zdrową surówkę.


Najlepsza surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Idź do oryginalnego materiału