Zupełnie nie planowałam wrzucać dziś żadnego posta, ale nie mogę się powstrzymać. Poza tym dziś piątek, pewnie w wielu domach jest ryba. A do ryby najlepsza jest ta surówka. Wczoraj (dzięki mojemu tacie) jadłam jedną ze smaczniejszych kapust kiszonych ever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, iż chyba nie doczeka obiadu.
Składniki:
300 g kiszonej kapusty
1 szalotka (lub mała cebula)
1 duża marchewka
1 jabłko
pół łyżeczki cukru
sól (opcjonalnie)
pieprz
2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy)
Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, szalotkę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Podobne przepisy:
Surówka z kiszonej kapusty z dymką
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z młodej kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki