Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie czerwona kiszona kapusta to nowość. I w sumie mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony brudzi wszystko czego dotknie (co mnie trochę irytuje), z drugiej strony jako ciemne warzywo jest chyba zdrowsza od białej. I żeby nie było, iż wydziwiam i wymyślam… będę jej używała w kuchni, nie oszalałam jednak na jej punkcie.
Składniki:
200 g kiszonej czerwonej kapusty
pół czerwonej cebuli
1 średnia marchewka
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Kapustę odciskamy z soku, można ją drobniej pokroić, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i startą na największych oczkach marchewkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy.
Podobne przepisy:
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z młodej kiszonej kapusty