Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie czerwona kiszona kapusta to nowość. I w sumie mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony brudzi wszystko czego dotknie (co mnie trochę irytuje), z drugiej strony jako ciemne warzywo jest chyba zdrowsza od białej. I żeby nie było, iż wydziwiam i wymyślam… będę jej używała w kuchni, nie oszalałam jednak na jej punkcie.

Składniki:
200 g kiszonej czerwonej kapusty 
pół czerwonej cebuli 
1 średnia marchewka 
pół łyżeczki cukru 
sól 
pieprz 
1 łyżeczka oleju rzepakowego   
Kapustę odciskamy z soku, można ją drobniej pokroić, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i startą na największych oczkach marchewkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy. 
Podobne przepisy:
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z młodej kiszonej kapusty

![Bal Wszystkich Świętych u św. Józefa w Świdnicy [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/bal-Wszystkich-Swietych-sw.-Jozef-Swidnica-3-listopada-2025-19.jpg)











