Surówka z kapusty pekińskiej. Przepis z kukurydzą konserwową. Sposób na szybką surówkę do zrobienia w 15 minut

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Zdrowa surówka z warzyw powinna być istotną częścią naszej codziennej diety. Kiedyś była podawana niemal do każdego obiadu, dziś różnie z tym bywa. W czasach pośpiechu perspektywa obierania i krojenia warzyw często wydaje się nam czasochłonna. A wcale nie musi tak być. Mamy dla was ekspresowy i bardzo prosty przepis na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Koniecznie wypróbujcie i cieszcie się tym smakiem.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Liczba porcji dla 4 osób,
Czas wykonania: 15 minut,
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • kapusta pekińska,
  • 3 pomidory,
  • puszka kukurydzy,
  • cebula,
  • garść świeżej natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Zobacz w galerii jak zrobić krok po kroku surówkę z kapusty pekińskiej!

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia wszystkich warzyw i odcedzenia kukurydzy.
  2. Pomidory natnij (jak na zdjęciu w galerii) i zalej wrzątkiem, po dwóch minutach odcedź, obierz i pokrój.
  3. Kapustę pekińską posiekaj, przełóż do salaterki i nieco posól.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
  5. Połącz wszystkie warzywa w misce, polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Surówka z kapusty pekińskiej - adekwatności zdrowotne i kalorie

Surówki i sałatki z warzyw to samo zdrowie. Jak najczęściej powinniśmy wzbogacać nasz obiad o tradycyjną surówkę z warzyw. Pozwoli to dostarczyć organizmowi sporą dawkę cennego błonnika, a także witamin i minerałów. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, 100 g zawiera ok. 40 kcal. Ma dużo witaminy C, witaminy A i B, rutynę, beta–karoten oraz minerały - wapń, potas i magnez.

Idź do oryginalnego materiału