Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Liczba porcji dla 4 osób,
Czas wykonania: 15 minut,
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- kapusta pekińska,
- 3 pomidory,
- puszka kukurydzy,
- cebula,
- garść świeżej natki pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Zobacz w galerii jak zrobić krok po kroku surówkę z kapusty pekińskiej!
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy?
Przygotowanie:
- Zacznij od umycia wszystkich warzyw i odcedzenia kukurydzy.
- Pomidory natnij (jak na zdjęciu w galerii) i zalej wrzątkiem, po dwóch minutach odcedź, obierz i pokrój.
- Kapustę pekińską posiekaj, przełóż do salaterki i nieco posól.
- Cebulę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
- Połącz wszystkie warzywa w misce, polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Surówka z kapusty pekińskiej - adekwatności zdrowotne i kalorie
Surówki i sałatki z warzyw to samo zdrowie. Jak najczęściej powinniśmy wzbogacać nasz obiad o tradycyjną surówkę z warzyw. Pozwoli to dostarczyć organizmowi sporą dawkę cennego błonnika, a także witamin i minerałów. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, 100 g zawiera ok. 40 kcal. Ma dużo witaminy C, witaminy A i B, rutynę, beta–karoten oraz minerały - wapń, potas i magnez.