Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Przepis na najlepszy dodatek do obiadu. Pyszna i soczysta surówka gotowa w 15 minut

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Surówki powinniśmy jeść jak najczęściej. To pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Proponuję przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Jest wyrazista, lekka i pysznie smakuje zarówno do kotleta schabowego, jak i gulaszu, ale może być też lekką przekąską. Co ważne, zrobisz ją w jedynie 15 minut. Wypróbuj przepis.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka

czas przygotowania: 15 minut
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 jabłko,
  • 2 marchewki,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Zobacz także: 7 najlepszych surówek do obiadu. Sprawdzone przepisy na proste i smaczne dodatki do obiadu. Idealne na wiosnę

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka?

  1. Umyj i osusz marchewki, jabłko, kapustę pekińską i cytrynę.
  2. Kapustę pekińską posiekaj w małe paski i przełóż do salaterki.
  3. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj do kapusty.
  4. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do surówki.
  5. Cytrynę przekrój, wyciśnij z niej sok i polej surówkę.
  6. Szczypiorek drobno posiekaj. Posyp nim surówkę.
  7. Dopraw surówkę solą, pieprzem i olejem. Możesz także dodać odrobinę ziół prowansalskich. Wymieszaj.

Szybka surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Prz...

+9 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału