Surówka z cukinii do obiadu. Wypróbuj przepis na sałatkę z czosnkiem i serem feta. Oto szybka i zdrowa przystawka na co dzień

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Surowa cukinia może się wydawać mdła w smaku. Jednak dużym atutem tego surowego warzywa jest łatwość przyjmowania innych smaków. Nie należy przesadzać z nadmiarem składników. Wystarczy docenić, iż szczypta soli podkreśli słodycz warzywa oraz ją zmiękczy. Zobacz przepis na zdrową surówkę z cukinii.

Surówka z cukinii – przepis na zdrową przekąskę

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g zielonej lub żółtej cukinii,
  • 20 ml oleju lnianego,
  • 20 ml octu jabłkowego lub ryżowego,
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki w płatkach,
  • szczypta soli,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • kilka listków świeżej bazylii, oregano, mięty,
  • 10 g obranych niesolonych pistacji,
  • 10 g rozkruszonej fety,
  • 1 ząbek czosnku.

Jak zrobić surówkę z cukinii?

Przygotowanie:

  1. W głębokiej misce cukinię i ząbek czosnku należy poszatkować na mandolinie na cienkie paski. Następnie należy delikatnie i równomiernie posypać szczyptą soli.
  2. Warzywa należy wymieszać i odstawić na 5 minut. Dzięki temu zmiękną i wzmocni się ich naturalny smak.
  3. Sałatkę z cukinii należy polać octem jabłkowym lub ryżowym, olejem lnianym, posypać szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną suszonej papryki w płatkach.
  4. Niesolone pistacje należy pokroić na drobne części lub roztłuc w moździerzu. Sałatkę należy posypać po wierzchu orzechami, a następnie rozkruszyć na wierzch ser feta.
  5. Przed podaniem należy rozsypać na sałatce z cukinii liście świeżych ziół.
  6. Prosta surówka z cukinii jest gotowa do podania.

Pomysły na surówkę z cukinii

Zdrową i sezonową surówkę można także połączyć z cienko pokrojonym ogórkiem. Ważne, aby produkty były cienko poszatkowane np.: przy pomocy urządzenia nazywanego mandoliną. Świetnie smakuje surówka z cukinii i pomidorów, a także z dodatkiem cukinii i jabłka. o ile nie lubicie smaku octu jabłkowego, to polecamy zamienić go na łagodniejsze źródło kwaśnego smaku, czyli sok z cytryny. Zachęcamy też do wypróbowania surówki z cukinii z dodatkiem sosu winegret. Zamiast posiekanych pistacji można sięgnąć po orzechy włoskie, laskowe, piniowe, albo mieszankę uprażonych ziaren słonecznika z posiekanymi pestkami dyni.

Zobacz także inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału