Poznaj pyszną sałatkę z buraków, cebuli i jabłka, która z powodzeniem zastąpi surówkę do obiadu. Pasuje świetnie do większości drugich dań. Potrawa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Zapraszam po sprawdzony przepis. Podaję 5 możliwości użycia buraków.
Buraki możemy ugotować, upiec w piekarniku, kupić gotowe w próżniowym opakowaniu lub użyć buraczków ze słoika na zimę. Najlepsze będą oczywiście pieczone w piekarniku. Są one bogate w witaminy i aromaty nie utracone podczas gotowania. Piątą metodą jest starcie buraczków i obgotowanie. Dzięki temu skracamy czas obróbki termicznej. Wszystkie metody szczegółowo opisuję w przepisie.
Sałatka z buraków – składniki:
Kaloryczność: kcal w 100 g.
- 400 g buraków czerwonych (2 średnie)
- 150 g jabłka (1 średnie)
- 100 g cebuli (1 mała)
- 60 g ogórków kiszonych lub konserwowych (1 średni)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (30 ml)
- 1 łyżka do wyboru: chrzanu, majonezu lub śmietany 18%
- po 2 szczypty soli, cukru i świeżo zmielonego pieprzu
Właściwości buraków ćwikłowych
Czerwone buraczki są jednym z najzdrowszych warzyw. Posiadają dużo witamin, kwasu foliowego, flawonoidów, antocyjanów i składników mineralnych. Pozytywnie oddziałują na układ krwionośny oraz odporność.
Jak zrobić surówkę z buraków do obiadu?
Do zrobienia surówki przygotuj: miskę, tarkę do warzyw z grubymi oczkami. Garnek lub piekarnik do obróbki termicznej buraków.
Krok 1 – piekę lub gotuję buraki.
Buraki myję dokładnie i gotuję bez obierania na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie. Czas gotowania od 30 do 60 minut w zależności od wielkości warzyw. Małe sztuki do 30 minut, a duże do 60 minut.
Jeśli chcesz upiec buraki, to po umyciu osusz je dzięki ręcznika papierowego i włóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką. W ostateczności możesz też zawinąć w folię aluminiową. Następnie umieść na środkowej półce nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Pieczemy z opcją grzania góra i dół w temperaturze 200 stopni C przez 60 – 90 minut. Mniejsze sztuki przez około 60 minut, a duże buraki do 90 minut, aż będą miękkie.
Zamiast piec lub gotować całe buraki, możesz je także zetrzeć na grubych oczkach. Następnie wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i gotować na małym ogniu przez około 25 minut. Szczegóły podaję w przepisie https://ania-gotuje.pl/przepis/zasmazane-buraczki-do-obiadu-na-cieplo/
Ugotowane lub upieczone buraki odstawiam do ostudzenia. Następnie zakładam rękawiczki i obieram ze skórki, która lekko schodzi. Obrane buraki ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw i wrzucam do miski. Możesz też użyć maszynki z nakładką do warzyw.
Krok 2 – przygotowuję jabłka, ogórki i cebulkę
Gdy buraczki się gotuję lub pieką, przygotowuję pozostałe warzywa.
Jabłka obieram ze skórki, przekrawam na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka także ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw lub dzięki maszynki.
Z ogórków kiszonych odkrawam twarde końcówki i kroję w drobną kostkę.
Cebulę obieram z łupinek i drobno siekam. Tak przygotowane warzywa wrzucam do miski
Krok 3 – mieszam składniki w misce
Do miski z przygotowanymi warzywami wsypuję przyprawy. Dodaję do wyboru: chrzan, śmietanę 18% lub majonez oraz oliwę z oliwy. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą. Próbuję smak i ewentualnie doprawiam. Możesz też dodać łyżkę soku z cytryny lub octu jabłkowego. Świetnym dodatkiem będzie także prażony słonecznik. jeżeli lubisz, dodaj też zmiażdżony ząbek czosnku.
Pyszna surówka lub jak kto woli sałatka z buraków do obiadu, jest już gotowa do podania na stół. Na wierzch możesz położyć natkę pietruszki dla ozdoby. Taka surówka pasuje do większości drugich dań.