Zawsze myślałam, iż brukselkę można jeść tylko po ugotowaniu. A tu, proszę: zerwana kartka z kalendarza proponuje, żeby zrobić z niej surówkę.
Właściwie, to nic w tym dziwnego, przecież to rodzaj kapusty, która na surowo jest pyszna.
Zrobiłam więc tę surówkę i bardzo ją polecam!
- 6-8 główek brukselki
- 1 jabłko
- Sok z cytryny
- Oliwa
- Łyżka cukru
- Sól
Każdą główkę brukselki przekroić na pół i poszatkować, odrzucając twardy głąbik.
Posypać solą, wymieszać i zostawić na ok. godzinę.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Wymieszać brukselkę z jabłkiem, dodać łyżkę cukru, skropić oliwą, wymieszać.
Zostawić na godzinę – dwie.