Surówka z brukselki

garstkasmaku.home.blog 4 dni temu

Zawsze myślałam, iż brukselkę można jeść tylko po ugotowaniu. A tu, proszę: zerwana kartka z kalendarza proponuje, żeby zrobić z niej surówkę.

Właściwie, to nic w tym dziwnego, przecież to rodzaj kapusty, która na surowo jest pyszna.

Zrobiłam więc tę surówkę i bardzo ją polecam!

  • 6-8 główek brukselki
  • 1 jabłko
  • Sok z cytryny
  • Oliwa
  • Łyżka cukru
  • Sól

Każdą główkę brukselki przekroić na pół i poszatkować, odrzucając twardy głąbik.

Posypać solą, wymieszać i zostawić na ok. godzinę.

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.

Wymieszać brukselkę z jabłkiem, dodać łyżkę cukru, skropić oliwą, wymieszać.

Zostawić na godzinę – dwie.

Idź do oryginalnego materiału