Surówka do ryby nie musi być nudna. Zobacz 9 pysznych przepisów na dodatki do obiadu z rybą w roli głównej

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: 123rf


W piątek w wielu domach sięga się po smażonego dorsza lub pangę. Najczęściej danie podawane jest z ziemniakami. Wywodzi się to z tradycji chrześcijańskiej kultywowanej w wielu rodzinach. Przygotowując obiad, można zastanawiać się, jaka surówka do ryby i frytek będzie najsmaczniejsza. Sprawdź, jakie surówki do ryby będą najbardziej pasować i poznaj nasze przepisy.

Surówka do ryby smażonej

Surówka obiadowa do ryby to szerokie pole do popisu dla miłośników gotowania. Ponadto idealna surówka podkreśli jej smak. Gwarantujemy, iż smażony łosoś z porcją warzyw będzie smakował wyśmienicie. W naszej galerii zobaczycie aż 9 przepisów na surówki do ryby. Między innymi:

  • surówka do ryby z marchewki i pora,
  • surówka z kiszonej kapusty,
  • surówka z czerwonej kapusty,
  • surówka z młodej kapusty,
  • surówka z ogórków,
  • surówka z białej rzodkwi,
  • surówka z buraków.

Czy panga jest zdrowa? Zastosowanie popularnej ryby

Rybą, która doczekała się złej sławy, jest panga. Tania i powszechnie dostępna ryba pochodzi z Wietnamu. Jest sztucznie hodowana w rzece Mekong jednej z najbardziej zanieczyszczonych wód na świecie.…

Anna Daniluk

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć polecane przez nas surówki do ryby

Zobacz galerię(10 zdjęć)

Surówka z kiszonej kapusty do ryby – prosty przepis

Najczęściej do ryby wybierana jest surówka z kiszonej kapusty. Wybierając kapustę, warto zwracać uwagę na jej kolor, zapach i smak. Kiszona kapusta nie powinna mieć w składzie octu, który zaburza naturalną fermentację. Przepis na kapustę kwaszoną znany jest już od XIX wieku i szeroko opisywała go w swoich książkach kucharskich Lucyna Ćwierczakiewiczowa. w tej chwili wiemy, iż zdrowsza dla codziennej diety będzie kapusta kiszona.

Porcja dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 300 g kiszona kapusta,
  • 1 twarde jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • Opcjonalnie: szczypta cukru, soli, czarnego pieprzu lub kminku.
Idź do oryginalnego materiału