Bananowy sernik nie ma sobie równych. To ciasto zawsze się udaje i wbrew pozorom nie tuczy. Zawiera kilka razy mniej cukru niż inne odpowiedniki. Słodycz zawdzięcza ksylitolowi i bananom. Posmakuje choćby najwierniejszym fanom tradycyjnego sernika. Depcze po piętach gotowcom z cukierni czy sklepów spożywczych. Poznaj przepis na pyszny sernik bananowy na spodzie z płatków owsianych.
Masz w domu przejrzałe banany, które nie wyglądają już tak apetycznie jak wcześniej? choćby nie myśl o tym, by je wyrzucać. Miękkie i bardzo słodkie owoce są znakomitym dodatkiem do wypieków. Sernik bananowy z pewnością pokochasz.
Co ciekawe, przejrzałe banany są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Mają dużo więcej przeciwutleniaczy i błonnika niż zielone i lekko żółte owoce. Można z nich przyrządzić ciasto ucierane, placki, muffinki, smoothie, chlebek czy ten pyszny sernik.
Przepis na fit sernik bananowy:
Składniki:
Spód:
100 g suszonych śliwek
pół szklanki wiórek kokosowych
pół szklanki płatków owsianych górskich
1 płaska łyżka oleju kokosowego
1 płaska łyżka masła orzechowego
Masa serowa:
150 g jogurtu naturalnego
2 mocno dojrzałe banany
3 łyżki ksylitolu
500 g twarogu półtłustego
500 g twarogu chudego
1 opakowanie budyniu waniliowego
5 jajek
Wykonanie:
Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Po 10 minutach odcedzamy.
Rozdrabniamy w malakserze wszystkie składniki na spód i uzyskaną masę rozprowadzamy na dnie okrągłej blachy o średnicy 25-26 cm, wyłożonej pergaminem. Dokładnie wyrównujemy i dociskamy spód.
W misie malaksera umieszczamy twaróg, budyń w proszku, jajka, ksylitol i jogurt. Dwa banany obieramy ze skórki i kroimy w talarki, a potem dorzucamy do składników. Miksujemy na niskich obrotach przez ok. 8 minut.
Masę przekładamy na spód w formie. Na początku deser pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut. Potem ustawiamy 150°C i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut.
Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika, tylko studzimy je przy uchylonych drzwiczkach. Ozdabiamy według własnych upodobań.