Sukces młodych kucharzy

golub-cgd.pl 1 tydzień temu

Pod koniec września w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy młodzi adepci sztuki kulinarnej uczestniczyli w V edycji wojewódzkiego konkursu kulinarnego “Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów, gotowanych w żeliwnych kociołkach” Uczniowie drugiej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim – Julia Spieczyńska oraz Igor Gęstwa – zdobyli I miejsce, zachwycając jury smakiem bulionu z jesiotra. Do konkursu kulinarnego uczniowie przygotowywali się pod kierunkiem Magdaleny Paczkowskiej. Podczas konkursu zespoły z pięciu najlepszych szkół o profilu gastronomicznym z województwa kujawsko-pomorskiego walczyły o puchar przechodni – Wielką Chochlę Gastronomika. – Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim reprezentowali uczniowie z klasy II A technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Julia Spieczyńska i Igor Gęstwa. Uczniowie pod okiem szefa kuchni Mateusza Balcerka przygotowali bulion z jesiotra z kluseczkami półfrancuskimi – informuje Magdalena Paczkowska. – Nasza reprezentacja zachwyciła wszystkich smakiem i sposobem podania jesiotranki. Zupa przygotowana przez naszą drużynę urzekła jury i zdobyła I miejsce w konkursie,

Idź do oryginalnego materiału