Ogórki małosolne to wspaniały przysmak, na który czekamy cały rok. Okazuje się jednak, iż jest coś jeszcze lepszego. Mowa tu o ogórkach watykańskich. Sekretem ich smaku jest jeden nietypowy dodatek. Jak je przygotować, by smakowały obłędnie? Gwarantujemy, iż przepis na ogórki watykańskie zrobi furorę wśród twoich bliskich.
Ci, którzy kochają ogórki w każdej postaci, zdecydowanie powinni spróbować ogórków watykańskich. To wyjątkowy przysmak, który bije na głowę ogórki małosolne, ale też kiszone i konserwowe. Ich przygotowanie nie jest trudne, a lista składników krótka. Jeden składnik może cię zaskoczyć. Gwarantujemy jednak, iż pozytywnie wpływa na smak.
Lepsze od małosolnych. W czym tkwi ich sekret?
Ogórki watykańskie nazywane są również ogórkami papieskimi. Receptura jest bardzo podobna do konserwowych, jednak ich sekret tkwi w jednym dodatku. Mowa tu o rodzynkach. Nadają nutę słodyczy, która świetnie komponuje się ze smakiem ogórków.
Składniki:
- 5 kg ogórków,
- 3 łyżki soli,
- 400 ml wody,
- 0,5 l octu,
- 600 g cukru,
- 1 garść rodzynek,
- 15-20 ziarenek pieprzu,
- 5-6 ząbków czosnku,
- koper.
Sprawdź również: Wiele osób tego nie robi. Czy trzeba myć maliny przed jedzeniem?
Ogórki watykańskie – przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Przepis na ogórki watykańskie jest bardzo prosty. Pyszne, chrupiące ogórki o słodkim smaku robi się wręcz błyskawicznie. Oto sposób przygotowania krok po kroku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy na ćwiartki. Posypujemy je solą, mieszamy i odstawiamy na około dwie godziny.
- Myjemy pięć litrowych słoików, a następnie wyparzamy je i suszymy.
- Odlewamy wodę z posolonych ogórków.
- W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i octem.
- Pokrojone ogórki z solą wkładamy ciasno do słoików. Do każdego z nich wkładamy łyżkę rodzynek, ząbek czosnku, 3-4 ziarenka pieprzu i nasiona kopru.
- Do słoików z przygotowaną zawartością wlewamy przygotowaną zalewę. Należy pamiętać, by zrobić to, gdy będzie jeszcze gorąca. Następnie mocno zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 5 minut. Smacznego!