Steakownia – polska wołowina z własnego gospodarstwa

jemywlodzi.pl 5 dni temu

Menu obfitujące w soczyste steki i inne mięsne dania w konkurencyjnych cenach. Poznajcie nową restaurację na OFF Piotrkowskiej, w której króluje polska wołowina.

Jedenaście restauracji w całej Polsce, własna farma bydła polskiej rasy Limousine, sklepy i sprzedaż online. To wszystko kryje się za Steakownią, najnowszą restauracją na OFF Piotrkowskiej. A jeżeli tak jak nam nazwy gruszka, orzech czy pajączek do tej pory nic wam nie mówiły, to czas odkryć Steakownię. W ich menu znajdziecie 13 rodzajów sezonowanych steków, a to wszystko w prawdopodobnie najniższych cenach w Łodzi.

Steakownia OFF Piotrkowska

Konkretnie od samego wejścia

Zanim zanurzymy noże w stekach rozejrzymy się po lokalu. Urządzony jest w zdecydowanych kolorach czerwieni i czerni, które uzupełnia OFFowa cegła na ścianach i dużo drewnianych elementów – choćby cały drewniany sufit, który nadaje sielskości i przytulności. Dodajcie do tego lampy w kształcie rzeźniczych haków, długie sofy z czerwonej skóry i mamy styl, który w 100% opisuje konkretny profil menu. Steakownia to też spory ogródek schowany na tyłach lokalu.

Steakownia wnętrze
Ogródek Steakowni

Polska wołowina z własnego gospodarstwa

Jeśli byliście w Steakowniach w innych polskich miastach, z pewnością zauważycie jedną różnicę. W naszej łódzkiej nie ma lady z mięsem. Tak, Steakownia to także mięsne delikatesy. Mają bowiem swoje własne gospodarstwo na Warmii, a ich produkty dorwiecie w sklepach pod nazwą zakładów mięsnych Warmia. Tu króluje wołowina polskiej rasy Limousine. Wszystkie steki są sezonowane na sucho lub mokro. W karcie znajdziecie aż 13 rodzajów steków, które zostały podzielone na dwie kategorie. Pierwsza, to steki klasyczne, z mięsem z części grzbietowych bydła – polędwica, T-bone, rib eye, rostbef czy tomahawk. To mięsa, które są nam dobrze znane, delikatne z większą ilością tłuszczu. Druga sekcja, to steki rzeźnickie, i tu pojawiają się mniej popularne nazwy, jak: gruszka, pajączek, orzech czy sielawka. Ta kategoria to steki pochodzące z części udźca i mięśni brzusznych, bardziej wypracowanych, co nadaje im zbitą strukturę i głębię smaku. Dla Steakowni należy się duży plus za bardzo fajne menu z jasnymi opisami.

T-bone

Tatary, żebro wołowe i wyrazisty gulasz

Zanim steki, zacznijmy od starterów. Tu znajdziecie wołowe carpaccio, krewetki w panko, zupę gulaszową i dwa wołowe tatary – jeden z polędwicy wołowej, drugi z górnej zrazowej, na którego się zdecydowałyśmy. Zamówicie go za jedyne 31 zł. Ten tatar nie jest aż tak delikatny jak z polędwicy, ale ma w sobie więcej smaku, a cała kompozycja jest fajnie zbalansowana. Zupa gulaszowa, to kolejna pozycja warta uwagi – wyrazista z mięciutkimi kawałkami soczystej wołowiny. Taką zupę możecie zamówić w sklepie online z odbiorem osobistym w restauracji – to jeden z produktów gotowych Steakowni. Podobnie jak wolno gotowane żebro wołowe z sosem BBQ, które zajęło II miejsce jako produkt mięsny 2025 roku.

Tatar z udźca
Burger z pastrami

Steki w atrakcyjnych cenach

Menu Steakowni to także bogaty wybór burgerów i mięsnych kanapek, ale na to jeszcze wrócimy, teraz czas na steki. Spróbowałyśmy dwóch reprezentantów z każdej sekcji. Delikatny i przygotowany w punkt soczysty T-Bone oraz głębsza w smaku i bardziej zwarta Gruszka – rzeczywiście rzeźnickie steki mają w sobie coś wciągającego, jednak nie będzie to opcja dla wszystkich, pamiętajcie, iż zwarta struktura mięsa sprawia, iż trzeba je bardziej pogryźć. Za 100g steków klasycznych zapłacimy tu średnio ok. 26 zł (T-bone, rib eye, tomahawk), ta sama waga steków rzeźnickich kosztuje zaledwie 19 zł. Do tego dodatki, których ceny zwykle zwalają z nóg, tu są bardzo atrakcyjne: zestaw z frytkami, sałatką, masłem czosnkowym i sosem pieprzowym to jedyne 25 zł. Uwaga – mają też dwie deski steków dla 2 osób z dodatkami jak wyżej w cenie 140 zł (deska rzeźnicka) i 190 zł (deska klasyczna), w której jest łącznie 500g mięsa. Takie korzystne ceny wynikają z własnej hodowli bydła i przy tym braku pośredników w dostawie.

Żebro wołowe

Lunch ze stekiem za 36 zł

Na dokładkę Steakownia wprowadziła niedawno menu lunchowe (36 zł), do wyboru są dwa zestawy z dodatkami i lemoniadą. Możecie tu trafić na antrykot czy wspomnianą gruszkę (i to nie będzie opcja wege). Razem z menu lunchowym do karty dołączyły sezonowe wkładki, w których oczywiście rządzi mięso. Steakownia to także bogata oferta barowa, wino i piwo sygnowane nazwą lokalu, które produkuje warmiński browar i winnica. Mają też całą kartę kolorowych koktajli w średniej cenie 33 zł, co przy użyciu dobrej jakości alkoholi jest równie korzystne cenowo.

Steakownia na OFFie otwarta jest od niedzieli do czwartku w godzinach 12.00 – 22.00, w piątki i soboty do 23.00. Lunch serwują w tygodniu w godzinach 12.00-15.00. Dania gotowe i steki można zamawiać w lokalu z odbiorem osobistym w dogodnym terminie lub za pośrednictwem sklepu online.

Idź do oryginalnego materiału