Korzystasz ze swojej ulubionej książki kucharskiej? Nie ulega żadnej wątpliwości, iż coraz więcej osób robi to rzadziej, sięgając po szybkie i proste przepisy, które można znaleźć w internecie. W związku z tym, iż zbliża się tłusty czwartek, to warto zajrzeć do takiej książki. Być może znajdziesz w niej stary przepis na pączki. A jeżeli nie, to służymy ci pomocą, prezentując przepis, który pochodzi z 1990 roku.
Niezwykły smak, aromat i prostota przygotowania – poznaj stary przepis na pączki
Tradycyjne przepisy, które można znaleźć w wielu domowych książkach kucharskich, mają to do siebie, iż na ich podstawie możesz przygotować coś smacznego i naprawdę wyjątkowego. Najczęściej są to przepisy, które były używane przez mamy, czy babcie. W związku z tym, iż zbliża się tłusty czwartek, to dobrze jest poznać stary przepis na pączki. Pochodzi on z książki kucharskiej „Dobra kuchnia”, która została wydana w 1990 roku. Niezwykle ważne w przypadku tego przepisu jest to, iż oprócz sposobu przygotowania pączków, został zaprezentowany tu sposób rozgrzania oleju, który jest niezwykle ważnym elementem smażenia pączków.
Pączki domowe – Pyszności
Stary przepis na pączki – jak je zrobić?
O końcowym sukcesie zadecyduje tu wiele czynników. Niezwykle ważne są składniki, przygotowanie ciasta, rozgrzanie oleju i sam proces smażenia pączków. Potem już będziesz mógł tylko cieszyć się ich smakiem i aromatem.
Składniki:
- 100 g masła lub margaryny
- pół kilograma mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- szklanka mleka
- sól do smaku
- pół laski wanilii
- 750 g smalcu do smażenia
- 250 g marmolady
- 50 g cukru pudru do posypania.
Sposób przygotowania:
Analizując dokładnie stary przepis na pączki, z pewnością zauważysz, iż wyróżnia się on pod prawie każdym względem. Rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Drożdże zalej ciepłym mlekiem i dodaj łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek mąki. Przykryj miskę i odczekaj 15 minut. Kolejnym krokiem będzie rozpuszczenie masła i ubicia żółtek z cukrem. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej zaczyn, ubite żółtka, rozpuszczone masło i ziarenka z laski wanilii. Przystąp do wyrabiania ciasta, które powinno być elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.
Pączki domowe – Pyszności
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego krążki. Na jeden wyłóż marmoladę, przykryj go drugim krążkiem i zlep brzegi palcami. Stolnicę wysyp mąką i ułóż na niej uformowane pączki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Wyrośnięte pączki wrzuć na rozgrzany tłuszcz – wypukłą stroną do dołu. Jak sprawdzić, kiedy tłuszcz będzie miał idealną temperaturę? Wrzuć do niego kawałek ziemniaka – gdy zacznie się rumienić, to znak, iż jest dobrze rozgrzany. Smaż pączki na niedużym ogniu, pod przykryciem. Gdy połowa pączka, który jest zanurzony w tłuszczu, zrobi się rumiana, to odwróć go i smaż już bez przykrycia. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym i następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować ciasto piramidkę z kiwi: