Stary przepis na pączki. Zachwycą cię smakiem i sposobem przygotowania

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pączki domowe - Pyszności


Korzystasz ze swojej ulubionej książki kucharskiej? Nie ulega żadnej wątpliwości, iż coraz więcej osób robi to rzadziej, sięgając po szybkie i proste przepisy, które można znaleźć w internecie. W związku z tym, iż zbliża się tłusty czwartek, to warto zajrzeć do takiej książki. Być może znajdziesz w niej stary przepis na pączki. A jeżeli nie, to służymy ci pomocą, prezentując przepis, który pochodzi z 1990 roku.

Niezwykły smak, aromat i prostota przygotowania – poznaj stary przepis na pączki

Tradycyjne przepisy, które można znaleźć w wielu domowych książkach kucharskich, mają to do siebie, iż na ich podstawie możesz przygotować coś smacznego i naprawdę wyjątkowego. Najczęściej są to przepisy, które były używane przez mamy, czy babcie. W związku z tym, iż zbliża się tłusty czwartek, to dobrze jest poznać stary przepis na pączki. Pochodzi on z książki kucharskiej „Dobra kuchnia”, która została wydana w 1990 roku. Niezwykle ważne w przypadku tego przepisu jest to, iż oprócz sposobu przygotowania pączków, został zaprezentowany tu sposób rozgrzania oleju, który jest niezwykle ważnym elementem smażenia pączków.

Pączki domowe – Pyszności

Stary przepis na pączki – jak je zrobić?

O końcowym sukcesie zadecyduje tu wiele czynników. Niezwykle ważne są składniki, przygotowanie ciasta, rozgrzanie oleju i sam proces smażenia pączków. Potem już będziesz mógł tylko cieszyć się ich smakiem i aromatem.

Składniki:

  • 100 g masła lub margaryny
  • pół kilograma mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • szklanka mleka
  • sól do smaku
  • pół laski wanilii
  • 750 g smalcu do smażenia
  • 250 g marmolady
  • 50 g cukru pudru do posypania.

Sposób przygotowania:

Analizując dokładnie stary przepis na pączki, z pewnością zauważysz, iż wyróżnia się on pod prawie każdym względem. Rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Drożdże zalej ciepłym mlekiem i dodaj łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek mąki. Przykryj miskę i odczekaj 15 minut. Kolejnym krokiem będzie rozpuszczenie masła i ubicia żółtek z cukrem. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej zaczyn, ubite żółtka, rozpuszczone masło i ziarenka z laski wanilii. Przystąp do wyrabiania ciasta, które powinno być elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.

Pączki domowe – Pyszności

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego krążki. Na jeden wyłóż marmoladę, przykryj go drugim krążkiem i zlep brzegi palcami. Stolnicę wysyp mąką i ułóż na niej uformowane pączki. Odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Wyrośnięte pączki wrzuć na rozgrzany tłuszcz – wypukłą stroną do dołu. Jak sprawdzić, kiedy tłuszcz będzie miał idealną temperaturę? Wrzuć do niego kawałek ziemniaka – gdy zacznie się rumienić, to znak, iż jest dobrze rozgrzany. Smaż pączki na niedużym ogniu, pod przykryciem. Gdy połowa pączka, który jest zanurzony w tłuszczu, zrobi się rumiana, to odwróć go i smaż już bez przykrycia. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym i następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować ciasto piramidkę z kiwi:

Idź do oryginalnego materiału