Rezerwacja stolika w ramach Restaurant Week
Od 10 lutego można rezerwować menu przez stronę internetową akcji Restaurant Week. Na stronie wydarzenia należy wybrać miasto, restauracje, wersję menu, datę i godzinę wizyty. Do wyboru są dwa rodzaje menu: mięsne i wegetariańskie. Stolik można zarezerwować dla minimum 2 osób na 90 minut. Należy dokonać tego przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem podczas trwania wydarzenia. Dostępnym terminem na realizację rezerwacji jest czas trwania festiwalu, czyli od 22 marca do 30 kwietnia 2023 roku.
Ile kosztuje menu?
Jedno menu składa się z trzech dań określanych przez organizatorów jako „koncertowe kompozycje” wraz z wyjątkowym drinkiem Martini Fiero, w cenie 69 złotych za osobę. Ponadto dzięki współpracy z Visa Goście Festiwalu będą mogli skorzystać z rabatu na rezerwację za pośrednictwem programu Visa Benefit. Tak, jak w poprzedniej edycji, dzięki usłudze Klarna będzie można zapłacić za rezerwację po 30 dniach. Twórcy Restaurant Week liczą, iż to ułatwi dzięki gościom odkrywanie większej liczby restauracji podczas jednego festiwalu.
Gdzie zjeść w ramach Restaurant Week 2023?
Tym razem w festiwalu bierze blisko 400 restauracji, które znajdują się w 13 regionach w całej Polsce. Festiwal będzie odbywał się w takich miastach, jak:
- Warszawa,
- Radom,
- Białystok,
- Kraków,
- Wieliczka,
- Kryspinów,
- Lublin,
- Łódź,
- Poznań,
- Rzeszów,
- Szczecin,
- Wrocław.
Na Śląsku można dołączyć do akcji w Gliwicach, Bielsko-Białej, Katowicach, Brennej, Częstochowie i Zabrzu. Goście z Warmii i Mazur mogą zarezerwować miejsce w Olsztynie, Giżycku i Mikołajkach. Mieszkańców Trójmiasta zachęcamy do spotkań przy smakowitym jedzeniu w Gdańsku, Gdyni i Sopocie.
Restauracje szanują jedzenie
Restaurant Week jest akcją, która tworzona jest w duchu zero waste. Organizatorzy mówią otwarcie, iż dzięki planowaniu i rezerwacji menu marnowanie żywności w lokalach gastronomicznych ograniczone jest do minimum. Szefowie kuchni gotują festiwalowe menu z poszanowaniem produktów, by jak najlepiej wykorzystywać je w kuchni.
Strona Kuchni objęła wydarzenie patronatem medialnym.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: