Spytaj w sklepie o "morskiego kurczaka". Ta ryba jest tańsza i smaczniejsza niż łosoś

kobieta.gazeta.pl 2 miesięcy temu
Jakie ryby są zdrowe? Mają zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników. Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż "morski kurczak", jak niektórzy mówią o witlinku, może konkurować z dorszem i łososiem. Są tacy, co twierdzą nawet, iż to jedna ze smaczniejszych ryb. Dlaczego?
Witlinek (Merlangius merlangus) coraz częściej pojawia się w polskich sklepach, a jego popularność rośnie. Żyje w Oceanie Atlantyckim i najczęściej można się na niego natknąć na głębokości 30-100 m. Ryba preferuje muliste i żwirowe dno. Charakteryzuje się wydłużonym, torpedowatym ciałem i osiąga około 40 cm długości. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść i jak ją przygotować, by smakowała całej rodzinie.


REKLAMA


Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku


Czy ryba witlinek jest zdrowa? Warto spożywać ją regularnie
Witlinek ma delikatne mięso, łagodny zapach i kilka ości, stąd też prawdopodobnie określenie "morski kurczak". Dzięki naturalnemu smakowi można go wykorzystać na wiele sposobów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec rybę, usmażyć, ugotować, zgrillować lub wykorzystać do ryby po grecku.


Zawiera spore ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz fosfor, selen i potas. To ryba chuda, dlatego sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej oraz u dzieci i seniorów. Zawiera zaledwie 130 kcal w 100 g i ma niski indeks glikemiczny. Dobrze smakuje w towarzystwie ziemniaków, sosów, ryżu i surówek. Witlinka warto zjeść od razu po przygotowaniu, ponieważ w późniejszym czasie może stracić swoją teksturę.
Jak najlepiej jeść witlinka? Z masłem i czosnkiem zasmakuje każdemu
jeżeli nie wiesz, co zrobić z witlinka, warto skusić się na grillowanie i połączenie z masłem oraz czosnkiem. Przygotowanie jest bardzo proste. Nie potrzebujesz też wielu składników, a cały proces zajmie ci mało czasu.
Składniki:


1 kg ryby;
2 łyżki gotowej przyprawy do ryb lub mieszanka ulubionych przypraw;
masło;
5 ząbków czosnku.


Sposób przygotowania:


Natrzyj rybę przyprawami i pozostaw w lodówce na kilka godzin.
Włóż do środka każdej ryby plasterek masła i obrany, spłaszczony ząbek czosnku.
Zawiń witlinka w folię aluminiową i grilluj przez 20-25 minut. Smacznego!


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału