Ciasto bez pieczenia - sprawdzony przepis
Mam dla ciebie bardzo prosty do zrobienia przepis na pyszne ciasto leniwej synowej. Skąd taka nazwa? Domyślam się, iż chodzi o szybkość i prostotę wykonania. Możesz zrobić je naprawdę ekspresowo, ponieważ to ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz herbatników waniliowych lub jeżeli wolisz kakaowych. Nie musisz martwić się długim ubijaniem kremu i jego adekwatną konsystencją. Wystarczy przełożyć herbatniki masą z ubitej słodkiej śmietanki niedbale wymieszanej łyżką z kajmakiem z puszki i serkiem mascarpone. Bardzo łatwe jest także udekorowanie ciasta. Herbatniki smarujemy kajmakiem i posypujemy chałwą. Ciasto leniwej synowej możesz zrobić tuż przed wizytą gości. Wystarczy mu kilka minut schłodzenia w lodówce.
Zobacz w galerii, jak przygotować ciasto leniwej synowej.
Przepis na ciasto leniwej synowej
czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja na blaszkę 20x20cm
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 400 g herbatników,
- 500 g serka mascarpone,
- 330 g śmietanki 30%,
- 500 g kajmaku,
- 150 g chałwy.
Jak zrobić szybkie ciasto leniwej synowej? Przepis bez pieczenia
- Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Dzięki temu gotowe ciasto ładnie wyjdzie z formy i będzie je łatwiej pokroić.
- Ułóż na spodzie warstwę herbatników.
- Ubij śmietanę mikserem.
- W misce wymieszaj dzięki łyżki serek mascarpone z 2/3 porcji kajmaku.
- Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj wszystko łyżką lub mikserem na małych obrotach.
- Na herbatniki wyłóż 1/3 masy, następnie ułóż kolejną warstwę herbatników i kolejną porcję masy. Łącznie masz mieć 3 warstwy masy i 4 warstwy herbatników.
- Na ostatniej warstwie herbatników rozsmaruj delikatnie resztę kajmaku.
- Wierzch posyp chałwą.
- Ciasto najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.
Najlepsze ciasta na herbatnikach. Sprawdzą się idealnie na piknik i grilla
Zebraliśmy dla ciebie 9 najlepszych przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia, które możesz łatwo przygotować na herbatnikach. Polecamy m.in. sernik Baba Jaga, tartę limonkową i ciasto leniwej…
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: