Sprytne ciasto leniwej gospodyni. Tak dobre, iż zniknie do ostatniego okruszka. Poznaj przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na wyśmienite ciasto leniwej gospodyni. Skąd taka nazwa? Podejrzewam, iż ze względu na banalnie prosty sposób przygotowania. Nie musisz nic miksować, zagniatać czy wałkować – wszystkie składniki połączysz widelcem. Dodatkowo smakuje naprawdę obłędnie i kusząco pachnie wanilią. Przekonaj się, jakie jest pyszne i wypróbuj przepis na ciasto leniwej gospodyni ze śliwkami i kruszonką.

Ciasto mieszane widelcem – sprawdzony przepis

Polecam sprawdzony przepis na ciasto leniwej gospodyni. To idealny sposób na przygotowanie wyśmienitego wypieku w dosłownie 10 minut. Jest tak dobre i łatwe do zrobienia, iż powinno nazywać się raczej ciastem sprytnej gospodyni. Całość zrobisz dzięki widelca, mieszając suche składniki z mokrymi. Proponuję także dodać kruszonkę, która znacząco wzbogaci smak naszego wypieku oraz pyszne i aromatyczne śliwki. Możesz użyć również innych sezonowych owoców. Serdecznie polecam.

Zobacz w galerii, jak przygotować ciasto leniwej gospodyni ze śliwkami i kruszonką, mieszane widelcem.

Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką

czas przygotowania: ok. 10 minut + pieczenie 40 minut
porcja na blaszkę 23x28 cm
poziom trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 200 ml mleka,
  • śliwki węgierki, ok. 1 kg,

kruszonka:

  • 125 g masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej lub 16 g cukru waniliowego.

Ciasto leniwej synowej. Tak pyszne, iż palce lizać

Szukasz szybkiego do przygotowania, a jednocześnie pysznego ciasta bez pieczenia? Polecam przepis na ciasto leniwej synowej. Jak sama nazwa wskazuje, przy jego wykonaniu się nie napracujesz. To…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić ciasto leniwej gospodyni ze śliwkami i kruszonką?

  1. Zrób kruszonkę: masło rozpuść i gorące wlej do mąki wymieszanej z cukrem i wanilią. Wymieszaj i odstaw na bok.
  2. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  3. Przygotuj sobie dwie miski i widelec.
  4. W pierwszej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  5. W drugiej misce wymieszaj widelcem jajka, mleko i olej.
  6. Wlej mokre składniki do sypkich i wymieszaj widelcem.
  7. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek, bez pestek, skórką do dołu i posyp całość kruszonką.
  9. Piecz ciasto ok. 40 minut.

Pyszne ciasto w amerykańskim stylu. Zobacz przepis

Brownie to klasyczne amerykańskie ciasto czekoladowe, które charakteryzuje gęste, ciągnące wnętrze i apetycznie chrupiący wierzch. Wypiek ceniony jest za pyszny smak i bardzo łatwy sposób…

Katarzyna Puczyńska

Dlaczego warto jeść śliwki

Sezon na śliwki rozpoczyna się w sierpniu i trwa do końca października. Te pyszne owoce kryją w sobie wiele cennych witamin i składników mineralnych. Warto wprowadzić je do naszej diety.

Właściwości śliwek:

  • są źródłem witamin C, E oraz witamin z grupy B,
  • poprawiają trawienie,
  • dostarczają nam wiele cennego błonnika,
  • wykazują działanie antyoksydacyjne.

Śliwki to owoce o średniej kaloryczności i przeciętnej zawartości węglowodanów. Mają przy tym niski indeks glikemiczny (IG) wynoszący ok. 24, dzięki czemu mogą być spożywane przez diabetyków – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.

Znakomita czekośliwka na deser. Sprawdź przepis na powidła śliwkowe z czekoladą

Masz ochotę na przetwory pachnące śliwkami i czekoladą? Bardzo łatwo samodzielnie przygotujesz taki przysmak w domu. Skorzystaj z mojego sprawdzonego przepisu na czekośliwkę, czyli powidła śliwkowe z…

Katarzyna Puczyńska

Śliwki do ciast, potraw i przetworów

Śliwki można jeść na surowo lub przygotować z nich pyszne soki, ciasta, desery, a choćby sosy do mięs. Owoce te doskonale nadają się także do przygotowywania przetworów np.

  • powideł śliwkowych,
  • czekośliwki,
  • śliwek w occie.

Smakosze śliwek będą też zachwyceni smakiem szybkiego ciasta ze śliwkami na oleju.

Śliwki można także wykorzystać do dań obiadowych. Polecam szczególnie knedle ze śliwkami. To idealny pomysł na lekki posiłek na lato.

Ciasto leniwej gospodyni. Do jego przygotowania potrzebujesz...

+17 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału