Spróbujesz raz i przestaniesz kupować wędzonego łososia. Ten sposób jest smaczniejszy i tańszy

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Domowy łosoś wędzony jest pyszny i tani - Pyszności; foto: Canva


Chodzi za tobą łosoś wędzony, ale płacenie za niego 100 czy choćby 200 złotych za kilogram nie bardzo ci się widzi? Nic straconego. Identycznego, a może choćby lepszego, przygotujesz sam w domu. Gwarantujemy, iż nie namęczysz się przy tym i nie wykosztujesz. Efekt natomiast będzie taki, iż już nigdy więcej nie przepłacisz za ten produkt w sklepie.

Łosoś to jedna z najczęściej zjadanych przez Polaków ryb. To nie tylko kwestia mody, która przyszła nad Wisłę z zachodu. Łosoś jest rybą zdrową, pełną witamin (A, D i z grupy B), minerałów (jod, potas, wapń) i kwasów tłuszczowych omega-3. Inwestując w tę rybę zarówno pieniądze jak i kondycję swojego organizmu, trzeba brać jednak pod uwagę źródło pochodzenia łososia. Słynne (czy może: niesławne) hodowle norweskie mają sporo na sumieniu, a w mięsie ryb naukowcy co i rusz odnajdują dioksyny i pestycydy.

Domowy łosoś wędzony? To możliwe!

Z tego też powodu przygotowanie własnego wędzonego łososia ma wiele korzyści. Po pierwsze, zapłacisz za niego mniej; po drugie, wybierzesz takiego, jakiego uznasz za stosowne i nie będziesz musiał zmuszać się do zaufania producentowi. Czy może być lepiej? Może: finalnie okazuje się, iż prosta sztuczka, którą za chwilę ci zaprezentujemy, sprawia, iż ten łosoś wychodzi po prostu smaczniejszy, niż inne.

Domowy łosoś wędzony jest pyszny i tani – Pyszności; foto: Canva

Przepis na wędzonego łososia

Jak się prawdopodobnie domyślasz, ten „wędzony łosoś” nie zostanie stworzony dzięki dymu. Podobny efekt uzyskasz bowiem dzięki prostej marynaty. Jej zastosowanie w praktyce pokazała ostatnio tiktokerka „tidinessishappiness”. Internautka użyła jedynie kilku produktów, a rezultat zrobił na niej poniekąd piorunujące wrażenie. Oto co dokładnie zrobiła.

Składniki:

  • filet świeżego łososia
  • sól gruboziarnista np. himalajska

Sposób przygotowania:

  1. Łososia dokładnie umyj i osusz — spędzi trochę czasu w lodówce i to ważne, żeby pozbyć się z niego ewentualnych resztek krwi czy śluzu. Następnie pozbaw go skóry i z obu stron oprósz sporą ilością soli.
  2. Włóż rybę do pojemnika, do którego również powinieneś wcześniej nasypać nieco soli.
  3. Pojemnik wstaw teraz do lodówki na przynajmniej 6 godzin.
  4. Po tym czasie wyjmij rybę, opłucz ją w zimnej wodzie, osusz i gotowe. Twój idealny dodatek do kanapek czy sałatek na pewno wszystkim posmakuje. Smacznego!
@tidinessishappiness TA METODA NA ŁOSOSIA ODMIENIŁA MOJE ŻYCIE naprawdę ! Przestałam kupować łososia w paczce (wędzonego) bo to po prostu się nie kalkuluje ! Łapcie mój mega prosty przepis na łososia, którego możecie zjadać na kanapkach, we wrapach, sałatkach lub makaronach Potrzebujemy : Surowy filet łososia ze skórą – ważne aby to była środkowa część ryby. sól himalajska gruboziarnista opakowanie z przykrywką Opcjonalnie koperek. Proste, prawda ?? Łososia umyj pod zimną wodą, starannie wytrzyj ręcznikiem kuchennym, ostrym nożem zdejmij skórę. Do opakowania wsyp trochę soli, naprawdę nie musi być dużo, ważne żeby drobinki soli obłożyły łososia. Włóż rybę do opakowania i Obtocz go delikatnie w soli. Zamknij opakowanie i włóż do lodówki na 5/7 godzin. Warto ustawiać sobie alarm aby nie zapomnieć wyciągnąć natomiast jeżeli zapomnisz to po prostu wyjmij rybę i namocz ją w widzie przez 20’. Po wyciągnięciu z lodówki umyj łososia bardzo dokładnie pod zimną wodą, pudełko też umyj, obsuszyć jedno i drugie ręcznikiem papierowym i włóż do pudełka. Taki łosoś nadaje się już do jedzenia, możesz go kroić tak jak zapragniesz i na pewno starczy Ci na dłużej niż standardowe opakowanie wędzonego łososia ze sklepu. Tak przechowywanego łososia możesz trzymać w lodowce choćby tydzień, mi się to nie zdarza bo po prostu go zjadam ekspresowo Daj znać czy przepis Ci się podoba, zachęcam do zrobienia i próbowania! Jestem pewna, iż tak jak ja pokochasz tę metodę ! #łosoś #przepisy #łosośnakanapce #kanapki #tip #kuchenneinspiracje #kuchennerewolucje #śniadanie #obiad #kolacja #ryba #rybana1000sposobow #łosośnazimno #szybkoismacznie #gotowanie #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #pomyslnasniadanie #inspiracje #salmon #szybkoizdrowo #foodstagram #healthyfood ♬ So Good – Mauve
Idź do oryginalnego materiału