Chodzi za tobą łosoś wędzony, ale płacenie za niego 100 czy choćby 200 złotych za kilogram nie bardzo ci się widzi? Nic straconego. Identycznego, a może choćby lepszego, przygotujesz sam w domu. Gwarantujemy, iż nie namęczysz się przy tym i nie wykosztujesz. Efekt natomiast będzie taki, iż już nigdy więcej nie przepłacisz za ten produkt w sklepie.
Łosoś to jedna z najczęściej zjadanych przez Polaków ryb. To nie tylko kwestia mody, która przyszła nad Wisłę z zachodu. Łosoś jest rybą zdrową, pełną witamin (A, D i z grupy B), minerałów (jod, potas, wapń) i kwasów tłuszczowych omega-3. Inwestując w tę rybę zarówno pieniądze jak i kondycję swojego organizmu, trzeba brać jednak pod uwagę źródło pochodzenia łososia. Słynne (czy może: niesławne) hodowle norweskie mają sporo na sumieniu, a w mięsie ryb naukowcy co i rusz odnajdują dioksyny i pestycydy.
Domowy łosoś wędzony? To możliwe!
Z tego też powodu przygotowanie własnego wędzonego łososia ma wiele korzyści. Po pierwsze, zapłacisz za niego mniej; po drugie, wybierzesz takiego, jakiego uznasz za stosowne i nie będziesz musiał zmuszać się do zaufania producentowi. Czy może być lepiej? Może: finalnie okazuje się, iż prosta sztuczka, którą za chwilę ci zaprezentujemy, sprawia, iż ten łosoś wychodzi po prostu smaczniejszy, niż inne.
Domowy łosoś wędzony jest pyszny i tani – Pyszności; foto: Canva
Przepis na wędzonego łososia
Jak się prawdopodobnie domyślasz, ten „wędzony łosoś” nie zostanie stworzony dzięki dymu. Podobny efekt uzyskasz bowiem dzięki prostej marynaty. Jej zastosowanie w praktyce pokazała ostatnio tiktokerka „tidinessishappiness”. Internautka użyła jedynie kilku produktów, a rezultat zrobił na niej poniekąd piorunujące wrażenie. Oto co dokładnie zrobiła.
Składniki:
- filet świeżego łososia
- sól gruboziarnista np. himalajska
Sposób przygotowania:
- Łososia dokładnie umyj i osusz — spędzi trochę czasu w lodówce i to ważne, żeby pozbyć się z niego ewentualnych resztek krwi czy śluzu. Następnie pozbaw go skóry i z obu stron oprósz sporą ilością soli.
- Włóż rybę do pojemnika, do którego również powinieneś wcześniej nasypać nieco soli.
- Pojemnik wstaw teraz do lodówki na przynajmniej 6 godzin.
- Po tym czasie wyjmij rybę, opłucz ją w zimnej wodzie, osusz i gotowe. Twój idealny dodatek do kanapek czy sałatek na pewno wszystkim posmakuje. Smacznego!