The XX - Intro
Dzisiaj rozpoczynamy nowy cykl postów, w których będziemy dzielić się z Wami naszymi kulinarnymi pomysłami. Pokażemy, iż gotowanie może być przyjemne i proste, a do przygotowania pysznego dania nie potrzeba nam wielkich umiejętności. W naszych przepisach dokładanie opiszemy cykl przygotowań, aby choćby osoby początkujące odnalazły coś dla siebie. Tak więc ZACZYNAJMY!
SPRING PASTA WITH VEGETABLES
WIOSENNY MAKARON Z WARZYWAMI
Składniki (porcja dla 4 osób):
- makaron tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim,
- średnia pierś z indyka,
- mała cukinia,
- 6-7 pieczarek,
- 2 marchewki,
- połowa czerwonej papryki,
- czosnek,
- mały koncentrat pomidorowy,
- sos sojowy ciemny,
- sos chilli,
- olej,
- łyżeczka cukru.
Przyprawy:
- przyprawa kebab-gyros,
- tymianek,
- papryka słodka,
- oregano.
Sposób przygotowania:
Pokrój pierś z indyka w kostkę, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju, posyp ją solidnie przyprawą kebab-gyros. Podczas smażenia przygotuj w misce marynatę do warzyw. Wlej olej (ok. 4-5 łyżek) do miski, wsyp tymianek, paprykę słodką, oregano oraz 4 ząbki czosnku wcześniej przeciśnięte przez praskę. Wymieszaj.
Pokrój cukinię, pieczarki, marchewki (aby stworzyć paski z marchewki widoczne na zdjęciu poniżej użyłyśmy nożyka do obierania warzyw), paprykę, a następnie wrzuć do miski z marynatą. Mieszaj, dopóki wszystkie warzywa nie będą pokryte przyprawami. o ile Twoja pierś z indyka jest już usmażona, dorzuć do niej warzywa oraz pozostałości po marynacie. Wymieszaj, dodaj 1,5 szklanki wody, a następnie przykryj, aby podusić całość przez 3-5 minut.
Wstaw wodę na makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Pokrój 2-3 ząbki czosnku i dodaj do sosu. Później dodaj 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę sosu sojowego ciemnego, a także łyżeczkę cukru. Zamieszaj i przykryj na 2-3 minuty. Kiedy makaron już się ugotuje i odcedzisz go, a nasz sos stanie się pomidorowy, możesz zacząć nakładać danie na talerze. Do dekoracji użyłyśmy liści bazylii.
SMACZNEGO!!!