Sprawdzony przepis na spaghetti z mięsem mielonym

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Spaghetti często gości na moim stole. Poznaj sprawdzony przepis na proste i szybkie spaghetti z mięsem mielonym i aromatycznym sosem pomidorowym. Makaron w sosie mięsno pomidorowym smakuje wybornie. Polecam mój najprostszy sposób na szybki i syty obiad, który zachwyci nie jedno podniebienie.

Spaghetti to dobry pomysł na obiad, kolację lub danie do pracy. Potrawa jest niedroga, syta, smaczna i przede wszystkim bardzo prosta w przygotowaniu. Uda się każdemu bez względu na umiejętności kulinarne. Spaghetti to takie studenckie danie. Zawsze można ugotować więcej makaronu, dodać warzyw i będzie taniej :-). Zapraszam na cały przepis krok po kroku.

Spaghetti z mięsem mielonym – składniki.

Kaloryczność: 150 kcal w 100g potrawy.

  • 300 g mięsa mielonego (może być wieprzowe lub wołowe)
  • 300 g sosu pomidorowego (ewentualnie puszka pomidorów lub kupny sos – passata pomidorowa)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 g makaronu dobrej jakości (waga suchego w opakowaniu przed ugotowaniem)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 lub 2 łyżki tłuszczu do podsmażenia cebulki z czosnkiem (oliwa, olej lub smalec gęsi)
  • do smaku po pół łyżeczki: soli, oregano, tymianku, słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Idealne jest połączenie 1/3 mięsa wieprzowego (np łopatki lub szynki) oraz 2/3 mięsa wołowego (np ligawy). Najlepsze jest świeżo zmielone mięso na średnich oczkach w domu lub w sklepie przy nas. Odradzam gotowe i zapakowane mięso mielone, które jest tłuste i kiepskiej jakości.
Możesz użyć dowolnego makaronu, chociaż najpopularniejszy i najwłaściwszy jest cienki oraz długi – typowy do spaghetti. Zobacz także jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym.

Sposób wykonania spaghetti z mięsem mielonym.

Do przygotowania spaghetti potrzebować będziemy przede wszystkim garnka oraz patelni. Przed przygotowaniem tej prostej potrawy przeczytaj dokładnie opis i zaplanuj ugotowanie makaronu oraz sosu mięsno pomidorowego.

Krok 1.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na dużą i rozgrzaną patelnię daję 1 lub 2 łyżki tłuszczu (u mnie 1 łyżka smalcu gęsiego). Wrzucam pokrojoną cebulkę i podsmażam na średnim ogniu przez około 6 minut, aż się zeszkli. Pod sam koniec wrzucam posiekany ząbek czosnku.

Krok 2.
Następnie do zeszklonej cebulki z czosnkiem wrzucam mięso mielone. dzięki drewnianej łyżki rozdrabniam grubsze grudki mięsa na mniejsze kawałki. Smażę tak na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Do ściętego mięsa mielonego wlewam domowy sos pomidorowy (jeśli nie masz to użyj gotowego sosu ze sklepu lub pomidory z puszki – w razie potrzeby dodaj bulionu warzywnego lub wody). Dodaję 2 łyżki koncentratu pomidorowego, który nada pięknego koloru oraz kwaskowatego smaku.

Zmniejszam ogień na mniejszy i całość mieszam ze sobą używając np drewnianej łyżki. Duszę pod przykryciem na niedużym ogniu przez 45 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, tymianek, i oregano. Mieszam, próbuję smak i w razie potrzeby doprawiam lub dodaję 50 – 100 ml wody bądź bulionu warzywnego. Im dłużej będziesz dusić sos na małym ogniu, tym będzie oczywiście lepszy. Włosi potrafią dusić sos do spaghetti choćby do 4 godzin!

Krok 3.
Pod koniec gotowania sosu mięsno pomidorowego, nastawiam w garnku wodę na makaron. Do gotowania makaronu używam proporcji: 10g soli na 1 litr wody i 100 g makaronu. Do osolonego wrzątku wrzucam makaron i gotuję al dente, czyli o 1 minutę krócej niż wynika z instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzam na durszlaku.


Dla osób zwracających uwagę na dietetykę przypomnę, iż makaron ugotowany al dennte ma mniejszy indeks glikemiczny.

Krok 4.
Porcje makaronu możesz oddzielnie podać na talerzu i polać na wierzchu sosem mięsno pomidorowym. Możesz także jak ja wymieszać wszystko w dużej misce i podać na stół. Pierwsza metoda sprawdza mi się gdy chcę następnego dnia wykorzystać sos mięsno pomidorowy do nowego obiadu. Drugą metodę stosuję, gdy nie zamierzam odgrzewać tego dania na drugi dzień.

Moje dzieci i mąż wolą makaron wymieszany z sosem. Ja lubię dodatkowo posypać na wierzch starty ser żółty.

PS To jest podstawowa i szybka wersja spaghetti. Do sosu podczas duszenia możesz także dodać marchewkę, selera. jeżeli dodatkowo użyjesz kilku rodzajów mięs: wieprzowe, wołowe, boczek (boczek kroimy drobno i smażymy przed dodaniem mięsa mielonego) i posypiesz parmezanem, to otrzymasz Spaghetti Bolognese.

Ciekawa jestem waszych metod i pomysłów :). Polecam i smacznego.

Idź do oryginalnego materiału