Sprawdzony przepis na kruche ciasto. Idealne za każdym razem. Najlepsze kruche ciasto na szarlotkę, mazurki czy ciasteczka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Kruche ciasto to wyjątkowo pyszny wypiek, który potrafi jednak przysporzyć nieco trudności, np. nie da się go zagnieść, rozpada się, a po pieczeniu jest twarde i zakalcowate. Jest na to dobry sposób! Podpowiadam krok po kroku, jak zrobić kruche ciasto, by za każdym razem wyszło idealne. Możesz je wykorzystać do przygotowania szarlotki, mazurków, ciast z kremem czy maślanych ciasteczek. Zobacz wskazówki i wypróbuj przepis na kruche ciasto.

Przepis na kruche ciasto

czas przygotowania: 10 minut + pieczenie
porcja na: dużą blaszkę np. 25 x 30 cm
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej lub skórka otarta z cytryny.

Zobacz także: Krucha tarta z jabłkami – oto przepis na szybki podwieczorek. Jak upiec ekspresowe ciasto pachnące cynamonem? Zrobisz je w mniej niż 15 minut

Jak zrobić ciasto kruche krok po kroku?

  1. Na stolnicę lub dużą deskę przesiej mąkę.
  2. Dodaj zimne masło i posiekaj razem z mąką dzięki noża lub specjalnej siekaczki do kruchego ciasta.
  3. Dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i zimną wodę. Możesz doprawić ciasto także wanilią lub skórką otartą z cytryny.
  4. Posiekaj wszystko nożem. To ważna czynność. Im dokładniej posiekasz masło z pozostałymi składnikami, tym szybciej zagnieciesz całość, a tym samym ciasto będzie idealnie kruche.
  5. Zagnieć ciasto w zwartą kulę. Staraj się to zrobić szybko, kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, ponieważ od ciepła rąk rozpuszcza się masło i ma to wpływ na strukturę wypieku.
  6. Jeśli masz wrażenie, iż ciasto jest za suche i trudno je zbić w kulkę (może tak być, wszystko zależy od tego, jak bardzo sucha była mąka), to dodaj jeszcze łyżkę zimnej wody.
  7. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum pół godziny.
  8. Po tym czasie możesz rozwałkować ciasto na pożądany kształt i przełożyć do blaszki. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach.
  9. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach.

Ciastka jajka sadzone to hit na Wielkanoc. Zabawnie wyglądają i świetnie smakują

Pysznie smakują i pięknie wyglądają. Ciastka jajka sadzone to przysmak, który z pewnością warto zrobić na Wielkanoc. Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na takie ciasteczka. Są łatwe do przygotowania i…

Katarzyna Puczyńska

Jak piec kruche ciasto?

Kruche ciasto zawsze przed pieczeniem powinno być dobrze schłodzone. Po rozwałkowaniu i przełożeniu do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pamiętaj o ważnym triku - nakłuj je widelcem. Dzięki zrobieniu małych otworów w kilku miejscach, podczas pieczenia ciasto będzie równo rosło.

Temperatura pieczenia kruchego ciasta zależy od grubości i ilości nadzienia np. owoców. Płaski blat kruchego ciasta np. na tarte, czy mazurki piecze się najczęściej ok. 25 minut w 180 stopniach. Ważne, by piekarnik był mocno nagrzany.

Optymalne temperatury do pieczenia kruchego ciasta to od 180 do 200 stopni.

Dobra rada: jeżeli chcesz, by twoje kruche ciasto na tarte czy mazurka było idealnie płaskie, to przed pieczeniem przykryj je papierem do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą lub specjalnymi kamykami spożywczymi do pieczenia ciast.

Zobacz także: Te mazurki wielkanocne to prawdziwe delicje. Oto 6 najlepszych przepisów na mazurki, które będą hitem na świątecznym stole

Jakie są proporcje składników ciasta kruchego?

Przygotowanie idealnego kruchego ciasta w dużym stopniu zależy od proporcji użytych składników. Jedna z podstawowych zasad to 3:2:1. Oznacza ona:

  • 3 części mąki,
  • 2 części tłuszczu,
  • 1 część cukru.

Takie proporcje gwarantują nam, iż nasz wypiek będzie idealnie kruchy. Można je nieco urozmaicać np. dodając mniej mąki, a więcej masła, nasze ciasto będzie bardziej miękkie. Często dodaje się także odrobinę śmietany.

Do kruchego ciasta najlepiej sprawdzi się mąką krupczatka, o konsystencji kaszki. Możesz użyć także mąki pszennej o niskiej zawartości glutenu. Do ciasta najlepiej wybrać masło, ale równie dobrze możesz zastąpić jego część odrobiną smalcu. Wybierając cukier,warto sięgnąć po cukier puder lub drobny cukier do wypieków.

Perfekcyjny i puszysty biszkopt za każdym razem. Znamy świetny trik

Polecam niezawodny przepis na biszkopt, który pięknie wyrasta i nie opada. istotny jest jeden składnik dodawany do żółtek. Dzięki niemu biszkopt jest idealny za każdym razem. Ciasto jest puszyste,…

Katarzyna Puczyńska

Ile dodać jajek do kruchego ciasta?

Tradycyjne kruche ciasto robi się z dodatkiem samych żółtek, białko sprawia, iż ciasto po upieczeniu będzie bardziej twarde. Możesz wykorzystać zarówno żółtka surowe, jak i gotowane. Ich ilość można jednak dobrać dowolnie. Do proporcji 3:2:1: używam zwykle 5 żółtek.

W kruchym cieście możesz także całkowicie pominąć jajka i zamiast nich dodać:

  • łyżkę kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki zimnej wody.

Kruche ciasto wegańskie - prosty przepis

Pyszne kruche ciasto można przygotować także w wersji wegańskiej. Jest to prostsze, niż się wydaje! Wystarczy zastąpić w przepisie masło olejem kokosowym lub wegańską margaryną, a jajka całkowicie pominąć.

By łatwiej było zagnieść ciasto, warto dodać do niego odrobinę zimnej wody lub mleka sojowego. Następnie wystarczy schłodzić i upiec ciasto, tak samo, jak w przypadku kruchego ciasta z masłem.

Przepisy z kruchego ciasta

Pyszne kruche ciasto to podstawa dla wielu wypieków. Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować sobie np.

  • szarlotkę na kruchym cieście,
  • ciasto pychotkę z kruchego ciasta,
  • kruche ciastka,
  • mazurka z kajmakiem,
  • mazurka czekoladowego,
  • ciasto milionera.

Sprawdzony przepis na kruche ciasto. Idealne za każdym razem...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału