Sprawdzone przepisy na zdrowe zupy z kaszą

lubelski.pl 1 dzień temu

Zupy z kaszą można zaliczyć do jednych z najzdrowszych dań. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, dzięki pożywnym dodatkom, tradycyjny krupnik z grzybami lub zupa fasolowa z kaszą, doskonale nasycą i rozgrzeją. Osoby ceniące pikantne dania, mogą do garnka z gotującą się zupą dodać malutką papryczkę chili. Smacznego!

Krupnik z grzybami

Składniki:

1,50 kg mięsa z drobiu

50 dag kaszy perłowej

20 dag marchwi

20 dag selera

20 dag pietruszki

20 dag pora

5 dag grzybów suszonych

natka pietruszki

2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Grzyby umyć, zalać zimną wodą, moczyć 2 godziny. Kaszę opłukać, warzywa oczyścić i pokroić w kostkę.

Mięso pokroić na kawałki, zalać 2,5 litra wody, zagotować razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać kaszę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, warzywa, lekko posolić. Gotować do miękkości.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki.

Zupa fasolowa z kaszą

Składniki:

30 dag fasoli „Jaś”

1,20 kg wołowiny

20 dag kaszy perłowej

20 dag cebuli

natka pietruszki

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Fasolę opłukać, namoczyć dzień wcześniej w zimnej, przegotowanej wodzie. Mięso opłukać, zalać wodą i gotować przez 30 minut, dodać odsączoną fasolę, gotować.

Kaszę opłukać na sicie. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do garnka z gotującą się fasolą i mięsem, posolić i popieprzyć, zamieszać. Dodać kaszę, kminek i majeranek, dalej gotować przez około 1,5 godziny. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Idź do oryginalnego materiału