Zupy z kaszą można zaliczyć do jednych z najzdrowszych dań. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, dzięki pożywnym dodatkom, tradycyjny krupnik z grzybami lub zupa fasolowa z kaszą, doskonale nasycą i rozgrzeją. Osoby ceniące pikantne dania, mogą do garnka z gotującą się zupą dodać malutką papryczkę chili. Smacznego!
Krupnik z grzybami
Składniki:
1,50 kg mięsa z drobiu
50 dag kaszy perłowej
20 dag marchwi
20 dag selera
20 dag pietruszki
20 dag pora
5 dag grzybów suszonych
natka pietruszki
2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby umyć, zalać zimną wodą, moczyć 2 godziny. Kaszę opłukać, warzywa oczyścić i pokroić w kostkę.
Mięso pokroić na kawałki, zalać 2,5 litra wody, zagotować razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać kaszę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, warzywa, lekko posolić. Gotować do miękkości.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zupa fasolowa z kaszą
Składniki:
30 dag fasoli „Jaś”
1,20 kg wołowiny
20 dag kaszy perłowej
20 dag cebuli
natka pietruszki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolę opłukać, namoczyć dzień wcześniej w zimnej, przegotowanej wodzie. Mięso opłukać, zalać wodą i gotować przez 30 minut, dodać odsączoną fasolę, gotować.
Kaszę opłukać na sicie. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do garnka z gotującą się fasolą i mięsem, posolić i popieprzyć, zamieszać. Dodać kaszę, kminek i majeranek, dalej gotować przez około 1,5 godziny. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels